Haber: Berkay Fidan- Ekin Korkmaz

Vatandaşların cep yakan fiyatlara isyanı gün geçtikçe artıyor. Artık vatandaş pazara gidip anca yarım kilo sebze meyve alabiliyor. Hatta bir kısmı taneyle alıyor. Bu durum hem pazarcı esnafının hem de vatandaşın geçim sıkıntısını gün yüzüne çıkarıyor.

“ FİYATLAR MAZOT VE İLAÇ FİYATLARINDAN DOLAYI ARTIYOR”

Pazardaki artışın hem yüksek ilaç fiyatlarından hemde mazot fiyatlarından  dolayı olduğunu söyleyen Erhan Tulpar (Pazarcı): “ Geçen haftaya göre bu hafta kış meyvelerinde 1-2 lira düşüş var. Meyve ve sebzeler olmadığı zaman fiyatlar yüksek olur. Fiyatların yüksek olmasına bir diğer sebepte mazota gelen zamlar bir başka sebepte ilaç fiyatlarının artması geçen sene 300-400 liraya aldığım ilacı ben şuan da 1000 liradan alıyorum. Tarlada çalışacak işçi geçen sene 70-80 liraya gelirken bugün 200 liraya çalışacak adam bulamıyoruz.

“ARTIK VATANDAŞ PAZARA BİN LİRAYLA GELECEK”

Her şey çok pahalı bu gidişle vatandaş pazara gelirken cebinde en az 1000 lirayla gelecek. Asgari ücret şuanda 4250 lira önceden asgari ücret 2550 lirayken fiyatlar düşüktü. Asgari ücret arttı pazarda ve marketlerde fiyatlar arttı.” dedi.

“VATANDAŞ ARTIK HERŞEYDEN 5 LİRALIK ALIYOR”

dolabını dolduramayan vetandaş artık çözümü kiloyla almak yerine taneyle veya gramla almaya başladı. Vatandaşın şikayetçi olduğunu söyleyen pazarcı esnafı Adem Sakman: "Geçen hafta sattığım ürünlerin üzerine bu hafta 5 lira daha fazla fiyat koyarak satıyorum. Sebzede fiyat dengesizdir bir çıkar bir düşer. İnsanlar fazla ürün alamıyor salatalık 15 liraysa nefsini köreltmek için 5 liralık alıyor. Vatandaş bu fiyatlardan şikayetçi” dedi.

“BİR AY ÖNCE FİYATLAR DAHA YÜKSEKTİ”

Hazar Tan ( Pazarcı): “Bir ay önce fiyatlar daha yüksekti bugün fiyatlar gayet iyi. Bu fiyatların yüksek olmasının sebebi mazot, dolar ve ilaç fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Geçen hafta perşembe günü 18 buçuğa mazot aldım Dün akşam gittim aynı mazotu 23 buçuk liraya aldım. Eskiden araba Atça’ya git gel 100 lira yakıyordu bugün 300 lira yakıyor.” dedi.

“İSTEDİĞİM SEBZE VE MEYVEYİ ALAMIYORUM”

Artan sebze ve meyve fiyatları emeklileri zora sokuyor. Bu fiyatlar karşısında temel ihtiyacını bile karşılamakta zorlanan emekli Makbule Özdemir (Vatandaş): "Ben emekliyim 2500 lira maaş alıyorum ama istediğim meyveyi sebzeyi alamıyorum. Aldığım emekli maaşımın 1000 lirası ev kirama gidiyor. Pazar arabamın yarısını anca doldurdum ve aldığım ürünlerin hepsi yarım kilo yaklaşık 100 liraya anca yarısını doldurabildim.” diyerek tepki gösterdi.

“PAZAR ARABAMIN YARISINI 200 LİRAYA DOLDURDUM”

Pazar arabasının yarısını doldurabilen Hatice Aşçı (Vatandaş) ürün fiyatlarına isyan ederek "Geçen haftaki fiyatlar ile bu haftaki fiyatlar arasında bir değişiklik yok gene aynı fiyatlar yüksek. Biz ailede 6 kişiyiz pazar arabamın yarısını 200 liraya doldurabildim. Benim bu pazar arabamı doldurabilmem için cebimde en az 350 lira olması gerekiyor. Oğluma çilek aldım çok seviyor diye 25 lira çok pahalı.” dedi.

“PEYNİR TEZGAHINA YAKLAŞAMIYORUM”

Sermin Yıldıran ( Vatandaş): "Bu hafta fiyatlar geçen haftaya göre aynı. İstediğimiz meyve ve sebzeye erişemiyoruz. Emekliyim belli bir seviyeye kadar alışveriş yapabiliyorum. Peynir tezgahına yaklaşmıyorum bile iki haftada bir kesik alıyorum o kadar.”

Domates: 18 lira

Salatalık: 14 LİRA

Yeşil biber: 25 lira

Patlıcan: 18 lira

Bakla: 15 lira

Taze fasulye: 40 lira

Limon: 7 lira

Marul: 10 lira

Soğan: 5 lira

Patates: 8 lira

Kabak: 16 lira

Mantar: 30 lira 

Taze soğan: 3 buçuk lira

Lahan: 12 lira

Dereotu: 3 lira

 Pırasa: 5 lira

Ispanak: 8 lira

Roka: 3 lira

Dolma biber: 20 lira

Havuç: 6 lira

Muz: 20 lira

Çilek: 30 lira

Elma: 8 lira

Ayva: 16 lira

Portakal: 5 lira

Armut: 15 lira

Kivi: 15 lira

Çağlabadem: 25 lira

30'lu yumurta: 44 lira

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ