İzmir'in Menderes İlçesi'nde Gümüldü Fay hattında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD)'tan yapılan açıklamaya göre 4,4 ve 4,3 ve 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 30 Ekim'de Samos Fayı'nda yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası yaşanan depremler kentte korkuya neden olurken, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, açıklamalarda bulundu.

30 EKİM DEPREMİ FAY HATLARINI TETİKLEMİŞ DURUMDA

Büyük İzmir depremi sonrası Samos Fayı'nın bölgeyi tetiklediğini belirten Sözbilir, "Bugün yaşanan depremler tabii ki 30 Ekim'de Samos fay hattında kırılmıştı. Ondan sonra da Samos fay hattı ile kara arasında yani Kuşadası Körfezi’nde çok sayıda fay hattı var. Kuşadası Körfezi’ni güneyden sınırlayan bir de Gümüldür Fay hattı var. Bu faylarda şu anda deprem gerçekleşiyor. Ana şoktan sonra 7-8 aydır zaten buralarda depremler gerçekleşiyordu ancak tabii ki yaşanan depremden sonra bu faylar tetiklenmiş oldu. Şu ana kadar yaşanan  depremlerde Gümüldür Fayı üzerinde gerçekleşen depremler olarak tarif edebiliriz.  Samos Fayına yakın faylar 30 Ekim sonrası tetiklenmiş durumda" diye konuştu.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

GÜMÜLDÜR FAYI BİNLERCE YILDIR KIRILMIYOR

Gümüldür Fay hattında yaşanan depremlerin büyüklüğünün 6.8'e kadar çıkabileceğine de belirten Sözbilir "Yaşanan depremler Samos Fayı'nın tetiklediği ana depremlerdir. Bu fay hatları daha büyük depremler üretebilir. Yapmış olduğumuz çalışmalara göre 6.8 şiddetindeki depremi üretebilecek  potansiyele sahip Gümüldür Fayı.  Binlerce yıldır bu fay hattı kırılmıyor. Bu fay hattı  direkt olarak Samos Fayı ile bağlantısı mevcut. Bu bize şunu gösteriyor, Samos Fayı kırıldı ve oradan çıkan enerjiyi şu an Gümüldür Fayı alıyor. Halkın dikkatli olması gerekiyor ancak bu sokağa dökülecek bir deprem büyüklüğü değil. Ancak bu bölgede sadece Gümüldür Fayı değil çok sayıda fay mevcut.  30 Ekim depreminden sonra körfezde hareketlilik mevcut" dedi.

RAHATSIZ EDECEK BÜYÜKLÜKTE DEPREMLER DEĞİL

Deprem kuşağında olan bölgelere dikkatli olunması gerektiği uyarısı da yapan Sözbilir, "Kuşadası, Gümüldür, Ürkmez, Özdere gibi yerleşimler fay hattına çok yakın ve oralar bu şiddeti daha fazla hissetmiştir. Bu deprem bizleri rahatsız edecek büyüklükte bir deprem değil. 4-5 büyüklüğü yaşanan bölgede can ve mal kaybına neden olacak büyüklükler değil ancak buradaki fayların daha büyük bir deprem potansiyeline sahip faylar o yüzden çok daha dikkatli olunması lazım" diye konuştu.

YAPACAĞIMIZ ÇALIŞTAY DAHA BÜYÜK ÖNEM KAZANDI

Yarın ve cuma günü online olarak Dokuz Eylül Üniversitesi'nin de önderliğinde Uluslar arası deprem çalıştayı düzenleyeceklerini vurgu yapan Sözbilir, "Yarın ve Cuma günü biz Dokuz Eylül Üniversitesi, TÜBİTAK ve Sivas  Cumhuriyet Üniversitesi Uluslararası Deprem Çalıştayı düzenliyor. Samos depremi neden oldu,depremler olduktan sonra, İzmir'deki fayların durumu ne oldu diye bir çalıştay düzenlenecek online olarak. Aslında bu çalıştay bugün yaşanan deprem ile daha anlamlı hale geldi. Dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar katılacak ve iki gün içinde 35 sunum yapılacak. Ben Dokuz Eylül Üniversitesi'nden katılımcı olarak İzmir'deki fay hatlarının ne zaman deprem üretebileceğini anlatacağım" ifadelerini kullandı.

KAYNAK:Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ