Ankara Kadın Platformu, Afganistan’daki kadınlar için eylem yaparak, “Afgan kadınlar yalnız değildir, öfkemiz sınır tanımaz” mesajı verdi. Kadınlar adına konuşan Hande Köse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz” dedi. 

Ankara Kadın Platformu, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından Afgan kadınlar için Çankaya'daki Sakarya Caddesi’nde açıklama yaptı. “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” pankartı açan kadınlar, Taliban’ın kadınların okula gitmesini yasakladığını, peçe takma zorunluluğu getirdiğini diye getirdi.

“Yaşasın kadın dayanışması, kadınlar birlikte özgürleşecek” sloganları atan kadınlar, “Afgan kadınlar yalnız değildir, öfkemiz sınır tanımaz” yazılı pankartlar taşıdı.

“TOPLU TAŞIMADA AYNALAR KALDIRILDI”

Kadınlar adına ortak açıklamayı okuyan Hande Köşe, şunları belirtti:

“Afganistan’da başta ABD olmak üzere birçok emperyalist ülkenin sürdürdüğü işgal politikaları, geçtiğimiz günlerde Taliban’ı iktidara getirdi. Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları ve kısacası Taliban karşıtı olan, özgürlüğünü ve hayatlarını savunmak isteyen hiç kimsenin can güvenliği yok.

Afganistan’dan Irak’a, Suriye’ye sözde demokratik devletler kurma yalanıyla başlatılan savaşlar ve işgal politikaları iç savaşları, suç örgütüne dönen kukla hükümetleri, yoksulluğu getirdi. Şimdi ise istediği sonucu alamayan ABD emperyalizmi bu savaş artık kârlı olmaktan çıktığı için Afganistan’dan çekildi. Çekilirken de iktidarı teslim etmek üzere Taliban’la masaya oturdu. Pakistan’dan Çin’e, İran’dan Rusya’ya bölge güçleri de kendi bölgesel çıkarları için bu yeni durumu nasıl kullanacaklarının peşinde. Türkiye açısından da durum farklı değil. NATO çatısı altında yürütülen işgal operasyonuna Türkiye daha en başından dahil oldu, 20 yıl boyunca Afganistan’da işgale hizmet etti. Şimdi de Erdoğan Taliban’la irtibat halindeyiz diye açıklama yapıyor. Afganistan’da yaşanan yıkımın, Taliban rejiminin işlediği ve işleyeceği suçların sorumlusu 20 yıldır NATO çatısı altında işgal ve savaş politikalarını sürdürenlerdir. Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin Afganistan halkına vadedebileceği hiçbir şey yoktur.

“KADIN RESİMLERİ BOYAYLA KAPATILIYOR”

Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla önce kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Biliyoruz ki bu tesadüf değil. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız için direniyoruz. Ana akım medya Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ sözünü yayarak Taliban’ın geçmişte gerçekleştirdiği katliamların üstünü örtmeye, Taliban’ı sempatize etmeye çalışıyor. Taliban dini gerekçe olduğu ileri sürerek kadınlara ‘yalnızca bizim istediğimiz gibi giyinebilirsin, yalnızca bizim uygun gördüğümüz kitapları okuyabilirsin, yalnızca bizim buyurduğumuz kişilerle sokakta yürüyebilirsin’ diyerek kadınların her alanda söz söylemesini engelliyor, kadınların temel haklarının hepsini gasp ediyor. Kabil'den gelen ilk haberlerde duvardaki kadın resimlerinin boyayla kapatıldığı, Herat'ta kadınların üniversiteye sokulmadığı, bazı kadınların evlerinin kapılarına dayanıldığı, kadınlara peçe takma zorunluluğu getirildiği, kadın gazetecilerin çalışmasına engel çıkarıldığı, kadınların evlerinin balkonlarına dahi çıkarılmadığı, sokağa tek başına çıkan bir kadının sokak ortasında katledildiği vardı. Taliban Afganistan’da kalmaya, kadınlara zulmetmeye devam ettikçe Afganistan’da hiçbir kadın, hiçbir çocuk, hiçbir LGBTİ+ güvende olmayacak. Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarmalıyız. Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz.

“BİZİ ÖLDÜRMEYE GELİYORLAR, YARDIM EDİN”

Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz. Afganistanlı kadınlar ‘bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin’ diye çağrılar yapıyor. Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afganistanlı kadınlar çalışma hakkını, eğitim hakkını ve siyasete katılım hakkını istiyorlar. Güvenli bir toplumda yaşama haklarını istiyorlar. Hayatlarını, eğitim haklarını, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız. 'Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok’ diyen ve şimdi de Taliban’la irtibat halinde olduğunu açıktan ilan eden Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapmayın, anlaşmayın, tanımayın.”