HABER: TAMER ARDA ERŞİN- KAMERA: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya dert yanan Niğdeli çiftçi, “20-30 kuruşa patates satıyoruz, 5 bin liraya gübre alacağız. Bir çuval gübre 250 lira, bir çuval şeker 220 lira. Gübre şekeri geçti” dedi. Niğdeli işsiz gençler de durumlarını “100 tane gencimiz varsa 10 tanesi işte, 90’ı boş. İspatı da burada” diyerek anlattılar.

Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP Esnaf Masası’nın Niğde’deki temasları sürüyor. Orhanlı ilçesinde bir kahvehanede oturan yurttaşların derdini dinleyen Ağbaba, işsiz gençlerle karşılaştı.

Gençlerden biri, torpil bulamadıkları için işsiz olduklarına dikkat çekerek, “100 tane gencimiz varsa 10 tanesi işte, 90’ı boş. İspatı da burada” dedi. AKP üyesi olmadıkları için işsiz olduklarını ileri süren genç, İŞKUR’a başvurduklarında aldıkları yanıtı şöyle aktardı:

“Torpilimiz yok. İŞKUR’a yazılıyoruz, oradaki memur diyor ki ‘Yazılmanıza gerek yok, torpilliysen girersin zaten.’ Torpilin olduğu zaman işe girebiliyorsun.”    

“HER ŞEY YÜKSELDİĞİ YERDE KALIYOR”

Kahvehanedeki kamyon şoförü de girdi maliyetlerinden dert yanarak, “İstanbul’a gidemiyoruz. İstanbul çok masraflı. Buradan giden arabanın gidiş-geliş bin lira masrafı oluyor” sözleri ile köprü ücretlerinden şikayet etti.

Kamyoncu mazot ve lastik fiyatlarının yükseldiğinden yakındı. Kamyoncu, “Dolar diyorlar yükseldi, fiyatlar yükseliyor. Bu ülkede yükselip de geriye düşen tek bir şey var o da patates. Her şey yükseldiği yerde kalıyor ama patates kalmıyor.”

“MAZOT VE GÜBRE BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Bir çiftçi de patatesten çok zarar ettiklerini kaydederek, “80 dekarı ekiyorum, gübre fiyatları 5 bin lira olmuş. Elektrik fiyatlarına boyuna zam zam. Hele bizim Orhanlı’da kuyularımız daha derin, maliyet çok yüksek oluyor. Geçen yıl 100 dekar mahsulüm vardı, 100 dekar mahsule 70 bin lira elektrik faturası ödedim” dedi. Çiftçi, bu yıl da 60 dekar buğday ve arpası için 18 bin lira elektrik faturası ödediğini aktararak, maliyetin daha da artmasını beklediğini söyledi. Çiftçi, gübre maliyetinin ve elektrik faturasının bellerini büktüğünü söyledi. 

Ağbaba’yı yolda yurttaşları selamlarken durduran bir çiftçi de patates ektiğini belirterek, “Durum iç açıcı değil. 20-30 kuruşa patates satıyoruz. 5 bin liraya gübre alacağız. Bir çuval gübre 250 lira, bir çuval şeker 220 lira. Gübre şekeri geçti” dedi.

Elektriğe gelen yüzde 15 zammı da hatırlatan çiftçi, Ağbaba’ya CHP’nin vaatlerini sordu. Ağbaba da çiftçinin mazotundan ÖTV’yi kaldıracaklarını ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’na borcu olan çiftçinin borçlarının faizlerini sileceklerini anlattı. 

“KÖYÜN SUYU KESİLECEK”

Kömürcü köyünde oturduğunu söyleyen yurttaşlar da kuyudan çıkardıkları sularının elektrik faturası nedeniyle kesilme noktasına geldiğini belirterek, “Çavdar ekiyoruz. Bırak sulu tarlayı biz de içme suyu bile yok. Şu anda içme suyumuz da borç yüzünden kesilmek üzere. Bizim köyümüz yıllardır bunu yaşıyor. Pandemi döneminde kesmediler ama en az iki ay sonra kesilir. Köyümüz de gelir de yok” diye konuştu. Kömürcü köyünden başka bir yurttaş da 5 çocuğu olduğunu ve asgari ücretle geçinmeye çalıştığını dile getirdi.