Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Anonim Şirketi kurulmasını öngören kanun teklifine ilişkin, “Mevcut hantal yapısıyla gerekli gelişmeleri sağlaması, ilerlemeyi sağlaması ileri teknolojiyi kullanması pek mümkün değil. MKEK’in modern bir yapıya kavuşması, bu hantal yapıdan kurtulması, rekabet gücünün gelişmesi, etkin ve esnek bir yapıyla ülkemize milletimize daha iyi bir şekilde hizmet etmesi için gayret gösteriyoruz. Özelleştirme yok, herhangi bir şekilde orada çalışan kardeşlerimizin evlatlarımızın da özlük haklarında geriye gitmesi söz konusu değil” açıklamasını yaptı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, nöbetçi bakan olarak geldiği TBMM’de, parlamento muhabirlerinin sorularına yanıt verdi.

"FARKLI AÇIKLAMALAR VAR"

Akar; Karadeniz’de Rus ve İngiliz gemileri arasındaki gerilim için, “Hem İngiltere hem Rusya’nın yaptığı açıklamaları aldık, onları gördük, inceledik, bakıyoruz, farklı açıklamalar var. Birbirleriyle uyumlu değil. Bu işin gerçeği nedir, ne değildir bu konu hakkında arkadaşlarım çalışmalarını sürdürüyorlar. Önümüzdeki süreçte bu konu daha net şekilde gelecektir, takip ediyoruz” dedi.

“ASKER GÖNDERME GİBİ BİR DURUMUMUZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nda güvenliği sağlaması kapsamında ABD’den gelecek heyet ile neler görüşüleceği konusunda Akar, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi bizim Afganistan’da yüzyıllara dayalı tarihi kültürel ilişkilerimiz var. Afgan halkı bizim kardeşimiz. Gerçekten, orada kardeşlerimizin huzuru güvenliği için geçtiğimiz 20 yıl içinde diğer ülkelerle elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik. Özellikle son altı yılda da Kabil Havaalanı, Hamit Karzai Uluslararası Kabil Havaalanı’nın işletilmesi konusunda teknik destek sağlama konusunda elimizden gelen gayreti gösterdik. Tabii bu havaalanı, Afganistan’ın hayatiyeti bakımından, günlük hayatı bakımından çalışmaları faaliyetleri bakımından, politik ticari bakımdan, sosyal bakımdan her anlamda çok önemli bir nokta. Tabii bu noktanın çalışması, çalışıyor olması Afganlı kardeşlerimizin lehine olacaktır. Bu manada çeşitli ülkelerle çalışmaları sürdürüyorlar. Biz de daha önce de şu anda orada dahi oradaki işletmeyi yapan birlik ülke olarak biz de çeşitli ülkelerle temaslarımızı sürdürüyoruz. Şu anda temaslarımız var.

Bu manada, bu çerçevede yarın Amerikalılarla bir görüşmemiz olacak. Onlar bir heyet gönderdiler. Yapmaya çalıştığımız husus sağlıklı bir şekilde, orada Afganlı kardeşlerimizin güvenliğine ve refahına katkı sağlayacak şekilde, neler yapılabiliriz bunun arayışı içindeyiz. Buna çalışıyoruz. Şu anda mevcudiyetimiz zaten orada var. Herhangi bir şekilde şu anda asker gönderme gibi bir durumumuz söz konusu değil. Diğer ülkelerle temasımızı sürdürüyoruz. Onlarla birlikte bir arayış içindeyiz ve önümüzdeki dönemde bu çalışmalar tamamlandığında nihai olarak açıklamalar, gerekli tedbirler alınacak bir planlama haline dönüşecek ve bunu uygulamaya koyacağız. Bizim için esas olan Afganistan Kabil Havaalanı önemli. Biz bu havaalanına altı yıldan beri oradayız çalışıyoruz, oradaki mevcudiyetimizi devam ettirmek ya da ettirmemek konusunda temaslarımızı sürdürüyoruz. Her şey Afgan halkının refahı ve güvenliği için.”

"ÖZLÜK HAKLARINDA GERİYE GİTMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Akar, MKEK kanun teklifi ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“MKEK kurumuyla ilgili konuşmaları söylerken öncelikle bizim savunma sanayimizle alakalı millileşme ve yerlileşme konusunda yapılan çalışmaları görmek lazım. Gerçekten gurur duyurucu bir oranla kamuda özel sektörde bu konuda çalışmalar var. Savunma sanayimizin, bütün sanayimizin yerlileşmesi, millileşmesi için çok ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar içinde MKEK de çok özel ve önemli bir yeri var ve bunun farkındayız. MKEK, gerçekten yıllarca hizmet etmiş, bizim gözbebeğimiz ve son derece önem verdiğimiz bir kurumumuz.

Bu manada çalışmalar sürerken, sizin de bildiğiniz gibi bütün herkesin uzmanların da bu işi bilenlerin de söylediği gibi mevcut hantal yapısıyla gerekli gelişmeleri sağlaması, ilerlemeyi sağlaması ileri teknolojiyi kullanması pek mümkün değil. Bizim orada yapmaya çalıştığımız konu, gayretimiz, MKEK’in modern bir yapıya kavuşması, bu hantal yapıdan kurtulması, rekabet gücünün gelişmesi, etkin ve esnek bir yapıyla ülkemize milletimize daha iyi bir şekilde hizmet etmesi için gayret gösteriyoruz.

Kısaca söylemek gerekirse özelleştirme yok, herhangi bir şekilde orada çalışan kardeşlerimizin evlatlarımızın da herhangi bir şekilde özlük haklarında geriye gitmesi söz konusu değil.”