İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yeni Halk Ekmek büfesi kurma çalışması Üsküdar’dan sonra Ümraniye’de de engellendi. Ümraniye Belediyesi Zabıtası, Halk Ekmek büfesinin kurulacağı noktaya kamyonet çekerek alanı kapattı. Vatandaşlar, belediyeye tepki gösterdi.

İBB'ye bağlı Halk Ekmek büfelerine 142 büfe daha eklenmesi talebi, İBB Meclisi'nde aylarca AKP-MHP grubunun engeline takıldıktan sonra, 2020 yılının aralık ayında onay almıştı. İBB Meclisi'nde oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda 142 yeni ekmek büfesinin şehit yakınları, gaziler, engelliler, dul ve yetimler tarafından işletilmesi karara bağlanmıştı.

İBB, karar sonrasında yeni halk ekmek büfelerini açmaya başladı ancak bazı ilçelerde engellerle karşılaştı. İlk engelleme girişimi Üsküdar Ünalan ve Bulgurlu mahallerine yeni büfelerin kurulması sırasında oldu. İlçe belediyesinin zabıtası yeni kurulan büfeyi kaldırmaya çalışmışlardı.

Bugün de Ümraniye'de Santral Metro çıkısında İBB'nin yetki alanındaki noktaya konulmak istenen yeni Halk Ekmek büfesine AKP'li Ümraniye Belediyesi izin vermedi. Büfenin konulacağı alana Ümraniye Belediyesi Zabıtası kamyonet çekerek kuruluma engel oldu. Vinç üzerinde bekleyen büfe, yerine konulmak üzere indirilmeye çalışılırken İBB zabıtası ile Ümraniye Belediyesi zabıtası arasından arbede yaşandı.

"HALKIN EKMEĞİNİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ"

İBB'ye bağlı Halk Ekmek AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, yeni büfenin İBB'den aldığı sosyal yardımla geçinen dul bir kadına tahsis edildiğini belirtti. Nama, twitter hesabından şunları paylaştı:

“Kendisini iş sahibi yapıp evine ekmek götürmesini sağlayacak, aldığı yardımı da başka bir ihtiyaç sahibine verecektik. Ümraniye Belediye Başkanı ile görüşerek sorunu çözmek istiyoruz."

“Bizimle ancak bir saat sonra görüşebilirmiş. Vatandaş burada toplanmaya başladı ve tepkili.”

“Maalesef Ümraniye Santral Metro durağı çıkışında yine bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız.”

“Ancak tarihe not düşmek isterim ki Halk Ekmek tarihi mücadeleler tarihidir. Halkın ekmeğini engelleyemeyeceksiniz. Halkın ekmeği kutsal davamızdır.”

“İNSANLARI CANINDAN BEZDİRDİNİZ”

Çevrede toplanan vatandaşlar da Halk Ekmek büfelerine izin verilmemesine tepki gösterdi. Vatandaşlar Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım'a tepki göstererek, “Biz de fırınlardan sıcak ekmek yemeyi istiyoruz. Yeter artık insanları canından bezdirdiniz. Canından ettiniz, evinden ettiniz, yurdundan ettiniz. Ben Kirazlıtepe sakiniyim. Kirazlıtepe'de bizi evimizden ettiniz, yuvalarımızı dağıttınız. Yeter artık, çekin elinizi yakamızdan. Bırakın insanlar ekmeğini yesin. Ucuz ekmek alsın. Kuyruklarda bekliyoruz saatlerce. Yöneticiler gelip girsin şu kuyruklara. Artık bıktık, usandık. Ben mağdurum. Benim evimi yıktılar, darmadağın ettiler, şimdi de ekmeğimi elimden alıyorlar” dedi.