İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Büyükçekmece'de esnafı ziyaret etti. Akşener'e dert yanan esnaf, "Ülke nasılsa biz de öyleyiz" dedi. Esnaf, açıklanan paketlerden yararlanamadıklarını, kredi borçları yüzünden zor durumda olduklarını anlattı. Lokanta işleten bir esnaf ise durumunu, "Kira var, ödeme var ama gördüğünüz gibi kimse yok, müşteri yok" diye tarif etti.

Büyükçekmece Belediyesi'ni ziyaret edip, Covid-19 salgınıyla mücadelede görev yaparken yaşamını yitiren sağlık çalışanları ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu anısına düzenlenen zeytin ağacı dikme törenine katılan Meral Akşener, daha sonra ilçe esnafını ziyaret etti. Akşener'in ilk durağı bir kırtasiye dükkanı oldu.

"BELEDİYE YARDIM ETMESE YEMİN EDİYORUM KAPATMIŞTIM BEN BU DÜKKANI"

Esnaf, Akşener'in "İşler nasıl" sorusuna, "Hiç sormayın. Öğrenci yok okullar kapalı, belediyemizin alış verişi ve desteği olmasa yemin ediyorum ben kapatmıştım bu dükkanı. Günlük 100 lira bilemedin 200 lira... Bakın bugün 50 lira para var. 59 yaşındayım satmak için bir şeyler yapmak için kendimizi paralıyoruz. Ama 'Bizden daha kötü olanlar var' diyoruz" ikarşılığını verdi.

"İŞLERİMİZ KIRIK, YANİ VASATIN ALTINDA"

Akşener'in bir gözlükçü esnafı ile sohbeti ise şöyle gelişti:

Akşener: İşler nasıl?

Esnaf: Vallahi herkesten aynı şekilde duymuşsunuzdur.  İşlerimiz kırık, yani vasat, vasatın altında,

Akşener: Bugün hiç satış yaptınız mı ? Yani güneş gözlüğü mü yoksa optik satışı mı yaptınız?

Esnaf: Evet bugün satış yaptım. Optik gözlük, yani numaralı çerçeve satışı yaptım.

Akşener: Peki onlara hiç zam geldi mi ? Size devletin verdiği bir rakam var ya, onun üzerine geldi mi?

Esnaf: Sayın başkanım şöyle söyleyeyim, 2004’den bu yana zam almıyoruz. 35 lira çerçeve bedeli veriliyor devlet tarafından 10 lirada cam bedeli 45 lira 100 reçete toplasak 4 bin 500 lira para yapar. Bu dükkan kirasına mı yeter ?

Akşener: Günlük 100 çerçeve oluyor mu ?

Esnaf: Yok başkanım nerede olsun günlük 100 çerçeve. Böyle ekstra gözlükler satarsak ayakta kalmaya çalışıyoruz açıkçası.

Akşener: Kira mı burası ?

Esnaf: Tabii kira başkanım.

Akşener: Kaç kişi geçiniyor bu dükkandan?

Esnaf: Ben dahil dört kişi, aldığımız rakamlar bizi içeriye atmasında başkanım şu an sadece ayakta kalmaya çalışıyoruz.

İYİ Parti lideri Akşener ile sohbet eden 40 yıllık bir başka esnaf ise "Ülke gibiyiz, ülke nasılsa biz de öyleyiz" dedi. Fotoğrafçı esnafı bir şekilde ayakta kalmak için mücadele ettiklerini söyledi.

"SATIŞIMIZ YÜZDE 80 DÜŞTÜ"

İYİ Parti Lideri'nin paket servisi yapan bir dönerciye pandemiden önce kaç kilo et sattığını, şimdi durumunun ne olduğunu sordu. Esnaf ise "Günlük 20 ya da 25 kiloydu. Şimdi 4 ya da 5 kilo yani şu an. Satışımız yüzde 80 düştü" dedi.

"MERAL HANIM SALLAYIN SALLAYIN DÜŞECEK, SALLAYIN BİRAZ"

Başka bir esnaf ise "Meral hanım sallayın sallayın düşecek, sallayın biraz" dedi. AKşener ise "Sallıyoruz sallıyoruz gördüğün gibi" ifadesini kullandı. Bunun üzerine esnaf "Damattan devam başkanım" diye seslendi.

Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifinden aldıkları borçları bulunduğunu, pandemi sürecinde borçlarını ödeyemediklerini söyleyen bir esnaf Akşener, "Bir sürü paketler açıklandı, o paketlerden siz aldınız mı" diye sordu. Esnaf, "Hayır başkanım almadık. 'Vereceğiz' dediler henüz daha bir şey yok. Direk olarak yalan söylüyorlar. Hiç öyle bir şey yok almadık yani. Sadece kira bedeli bir bin lira yatırmışlar. Başka da bir şey almadık" dedi. 

"PAKET SERVİSLE AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Bir restoran işletmecisi kadın da "İşler nasıl kızım" diye soran Meral Akşener'e, "Görüldüğü gibi yok başkanım. Kiralar var, ödemeler var,  ama gördüğünüz gibi kimse yok, müşteri yok" karşılığını verdi. Paket servis ile ayakta kalmaya çalıştıklarını ancak insanların ekonomik durumlarının kötüleşmesi nedeniyle onun da çok fazla olmadığını ifade eden esnaf ile Akşener arasında daha sonra şu diyalog geçti:

Akşener: Kaç kişi çalışıyor burada ?

Esnaf: Biz şu an burada aile olarak çalışıyoruz. Onların da okulu olmadığı için yardımcı oluyorlar.

Akşener: Nerede okuyorsunuz çocuklar?

Esnafın çocukları: İstanbul Aydın Üniversitesi'nde.

Esnafın çocukları: Ben mezun oldum.

Akşener: Çocuklarının hepsi sağlık sektöründe harika ve işsizler.

İYİ Parti Lideri Akşener'in Büyükçekmece'de son durağı bir dönerci dükkanı oldu. pandemi sürecinde diğer esnafa göre durumunun biraz daha iyi olduğunu ancak istenildiği gibi de olmadığını ifade etti.

Pandemi öncesi günde 25-30 kilo et satarken, şimdi bundan çok uzak olduğunu ifade eden esnaf, daha önce  6 kişi çalışırken şimdi 4 kişi olduklarını anlattı. İdare etmeye çalıştıklarını belirten esnaf, normalleşmenin ilk adımlarının atılacağı 1 Mart'ı dört gözle beklediklerini söyledi.

AKŞENER: SİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM 

Esnafın bu sözlerinin ardından Meral Akşener, normalleşme adımlarının kendisinin yaptığı esnaf ziyaretleri ve onların sorunlarını gündeme getirmesinin ardından geldiğini belirterek Akşener, şunları söyledi:

"Bakın öyle güzel bir şey oluyor ki bu benim gezmelerim esnasında ben sizden çok şey öğrendim kardeşim. Mesela İstanbul’da Gaziosmanpaşa ile Bayrampaşa’ya gittiğimde tekrar gündeme alındı. Nelerden şikayet etti esnaf. Saat 20.00’den sonra kapanmış olmasına kuruyemiş ve tekel bayii olanlar şikayet ettiler. Cumartesi kapalı olmaya da üst baş satanlar şikayet etti. Lokantacılar başka bir şey. Sonuç olarak biz bunlara şöyle bir şey yaptık. Ben konuşmama koydum bu durumu grupta, milletvekili arkadaşlarımız soru önergesi verdiler. Bak şimdi gündeme alındı bazı normalleşme adımlarının atılabilmesi için. Ama biz bunları sizden öğrendik. Dolayısıyla siz bir şey söylediğiniz zaman bizim görevimiz de onu kamuoyuna bizi yönetenlere iletmek oldu. Onun için ben çözüleceğini düşünüyorum bunların."