Kütahya Simavlı köylüler de altın madenine karşı direnmeye başladı. Köylerinde 668 hektar alana yapılmak istenen altın madenine karşı mücadele eden Simavlı köylü kadın, oy verdiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Erdoğan'ın tayyare ile inmesini istiyorum. O temiz havayı görmesini istiyorum. Bu 300 haneye nasıl göz yumacaksınız? Bu 300 hane nasıl atacak ona oy?” diye sitemde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise köylülere ata topraklarına sahip çıkmalarını söylerken, "Direnin, yurtsuz kalırsınız" dedi.

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Örencik köyü ile Tavşanlı ilçesine bağlı Avcılar köyü arasında açılmak istenen 668 hektarlık alandaki altın ve gümüş maden projesine karşı ormanlık alanlar ve tarım arazileri için mücadele eden köylüleri, CHP heyeti ziyaret etti, destek verdi. Köylüler CHP heyetine, altın madeni projesinden dert yandı. Yaşam alanlarının korunmasını isteyen köylüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da çağrı yaptılar. 

"ERDOĞAN'IN TAYYARE İLE İNMESİNİ İSTİYORUM"

Altın madenine karşı yaşam alanlarını savunan köylü bir kadın, "Erdoğan'ın tayyare ile inmesini istiyorum. O temiz havayı görmesini istiyorum. Bu 300 haneye nasıl göz yumacaksınız? Makinenin önüne yatacağım, kendini şehit yaptıracaksın. Gelmesinler, ben burada yaşıyorum. Kütahya'dan yaşamaya geldim buraya" diye sitem etti. 

"300 HANE NASIL ATACAK ONA OY?"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verdiğini belirten kadın, "Bu 300 hane nasıl atacak ona oy? Teyyare ile indireceksin oraya. Yün çorap giyiyorum, yün çorapla yaşıyorum" dedi. 

"ATA YURDUNUZA SAHİP ÇIKIN' DEMEK İÇİN GELDİK"

Siyasetin ve oy zamanının olmadığını vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Buraya toprağınıza, baba yurdunuzu, ata yurdunuza sahip çıkın demek için geldik. Değerli Örencikliler, ben Türkiye’nin dört bir yanındaki altın madenlerine gidiyorum. Fatsa’dan tutun Çanakkale’ye Balıkesir’e Kazdağları’na, Erzincan İliç’e… Birincisi, asla ve asla sermayeye karşı değiliz. Asla ve asla kendi varlıklarımızın çıkartılmasına karşı değiliz. Çevre diye bir şey var. Çevrenin korunması gerekiyor. Doğanın, insanların yaşam alanlarının korunması gerekiyor” dedi.

Öztunç’un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

ATA TOPRAĞINIZA SAHİP ÇIKIN: Bu köy kaç yüz yıldır var? 500 sene 1000 senedir var mı? Var, atalarınız, dedeleriniz, onların dedeleri bu köyde yaşadılar mı? Barış içerisinde, mutlulukla… Ne yaptılar? Ormancılık, tarım yaptılar, ekmeklerini kazandılar, çocuklarını büyüttüler, kızlarını gelin, oğlanlarını damat ettiler. Okuttular. Kimse size bulaşmadı, size laf etmedi ama bugün gelmiş birileri diyor ki ‘burada altın var, çıkartacağım.’ Ne ile? Vahşi yöntemle, ‘sonra da siyanürle ayrıştıracağım.’

YURTSUZ KALIRSINIZ: Yapılması gereken belli. Buna karşı direnmeniz gerekiyor. Gittiğimiz yerlerde, direnenler kazanmıştır.  Size ön erimiz bu, ‘direnin.’ Geri durmayın. Buna izin vermeyin. Burası sizin ata toprağınız. Ata toprağınızda bu işin yapılmasına müsaade etmeyin. Diyecekler ki, ‘Şu tepecikte yapacağız.’ Emin olun yalan. Parmağının ucunu verirsen bütün vücudunu alır. Oradan başlayacağız der, buradan Avcılar köyüne kadar… Avcılar’ı da alır götürür. Ne olur biliyor musunuz? Yurtsuz kalırsınız. Avukat mı? Avukat verelim. Destek mi? Destek verelim. 

"FİRMA PARASINI ALIP GİDECEK, ZEHRİ, ÇÖPÜ BİZE KALACAK"

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz, maden projesinin 580 hektarlık bölümünün ormanlık alan, 60 hektarının da tarım arazisinden oluştuğunu vurgulayarak, “Cennet, vatan parçamız, tüm buradaki doğal yaşam yok edilerek, tepeler maden cevheri için patlatılarak, öğütülüp, siyanürle ayrıştırılıp sonrasında da altın elde edilecek. Altın madeni işleten firma buranın parasını alıp gidecek ama zehri, çöpü bize kalacak” dedi.

"BURADAN ÇIKAN SULAR, BURSA OVASINI, SUSURLUK HAVZASINI SULUYOR"

Köylülerin binlerce yıldır bu topraklarda yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Aksaz, “Hayatlarını doğal bir şekilde idame ettiriyorlar. Burada hiçbir şey istemiyorlar. Kendilerine yeten bir köy halkımız var. Buradan çıkan sular, Susurluk havzasını ve Bursa ovasını suluyor. Burada meydana gelecek zehirlenme, ki bu altın madeninin siyanür havuzları, atıklarının biriktirileceği pasa alanları deprem bölgesi üzerinde iki aktif fay hattı üzerine kurulacak. Meydana gelecek kaçınılmaz deprem felaketleri sonrasında doğaya karışacak pasalar ve siyanürle ayrıştırılmış ağır metaller tüm Batı Anadolu’muzu, Bursa ovamızı, Balıkesir’imizi zehirleyecek” diyerek yaşanabilecek tehlikeye dikkat çekti.

Örencik köylülerini ziyaret eden CHP heyeti şöyle: 

CHP Doğa ve Çevre Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca.