Antalya'nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy yaylasında açılmak istenen kömür madenine karşı köylüler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde "Kömür değil tarım" diyerek miting yaptılar. Kömür madeninin açılması durumunda, geçimlerini sağladıkları tarımda düşüş yaşanacağını belirten köylüler, "ÇED gerekli değildir" kararına itiraz ettiler.

Dereköylü yurttaşlar, erik, elma, kayısı bahçelerinin bulunduğu, hayvanlarını otlattıkları yaylalarında açılmak istenen kömür madenine karşı çıkıyor. Dünya Çevre Günü kapsamında yaylada bir araya gelen Dereköylüler, "Sularımız kirlenmesin, kömür madeni istemiyoruz, hayır diyoruz" dediler. 

Antalya Çevre ve Şehirlicilik İl Müdürlüğü, 18 Mayıs'ta bölgede açılmak istenen kömür madeni için "çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir" kararı verdi. Köylüler, ÇED kararına itiraz ederken konuyu yargıya taşıyacaklarını söylediler. 

"DOĞANIN BU ŞEKİLDE KALMASINI İSTİYORUZ"

Çiftçilik yaparak yaşamlarını sürdüren yurttaşlar, "Bu güzelim doğayı mahvetmelerini istemiyoruz. Kömür ocağını hiçbir zaman istemiyoruz. Çocuklarımızın geleceği söz konusu. Maden ocağı açılırsa kapandığını biz görmeyiz. O yüzden hiçbir şey istemiyoruz. Bu doğanın bu şekilde kalmasını istiyoruz" sözleriyle karşı olduklarını anlattılar. 

"İKİ ÇOCUĞUM VAR, ONLARI OKUTUYORUM, BAŞKA HİÇBİR DESTEĞİMİZ YOK"

Çobanlık yaptığını söyleyen Dereköylü bir kadın, "Hiçbir şeyim yok, bağım, bahçem yok. Bir koyunlarım var, onlarla geçiniyorum. İki çocuğum var, onları okutuyor, onlarla geçiniyorum. Başka hiçbir desteğimiz yok. Kömüre hayır, istemiyoruz" dedi. 

Dereköylüler, kömür madeninin açılması durumunda, bölgede birçok köyün sularının kirleneceğini, toz nedeniyle de geçimlerini sağladıkları tarım ürünlerinin zarar göreceğini ve verimin düşeceğini söylüyorlar. 

"NİSAN AYINDAN BU YANA YAĞMUR YAĞMADI BU YAYLAYA"

Askerden dönen oğluyla birlikte çobanlık yapan ve tüm geçiminin tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen bir başka Dereköylü kadın, "Bu Dereköy'de her şey yetişiyor. Şu tarlalarımıza, yeşilliğimize bir bakın, doğanın dengesinin bozulmasını istemiyoruz. Bizim Dereköy'ümüz böyle güzel, her türlü ziraate, tarıma açıktır. Toprağı yeterki ekelim" dedi. Kuraklığa dikkat çeken kadın, "Ekinlerimiz diz boyu oldu, yağmur yok. Nisan ayından bu yana yağmur yağmadı bu yaylaya. Yapmayın bize bu kötülüğü. Kesin biz bu yaylada kömür ocağı istemiyoruz" diye konuştu. 

"TARIM MERKEZİ DEREKÖY'DE KÖMÜRE HAYIR"

Dünya Çevre Günü nedeniyle ellerinde, "Kömüre hayır", "Kömür değil tarım", "Sularımız kirlenmesin, dereköy yanmasın", "Tarım merkezi Dereköy'de kömüre hayır" yazılı pankartlarla yaylaya gelen köylüler, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirttiler. 

Köylüler, Antalya halkı başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesindeki doğaseverlere seslenerek mücadeleleri için destek istediler.