"Kırmızı" kategoride bulunan Artvin'de esnaf pandemi döneminde yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan şikayet etti. Pandemide gereken desteği alamadıklarını belirten esnaf, "Devletimiz bizi yalnız bırakıyor. ‘'Her koyun kendi bacağından asılır' diyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz" diyerek şikayet etti.

İşlerin durma noktasına geldiğinden ve birçok dükkanın kapandığından yakınan Artvin esnafı geleceğe umutsuz bakıyor.

"DÜKKAN BOMBOŞ SABAHTAN BERİ SİFTAH EDEMEDİK"

Hükümetin esnafa verdiği 1000’er liranın kirayı bile ödemediğini anlatan esnaf şunları söyledi:

"Pandemi döneminde destek anlamında biner lira verildi yalnız verilen biner lira yetmiyor. Kiramız üç bin lira. İşler çok durgun, kirayı ödeyemiyoruz. Elektrik, su, ev masrafı da var. Bu nereye kadar böyle gider bilmiyoruz. Devletin yardım anlamında, esnafın ayakta kalabilmesi için 1000’er lira değil de özellikle küçük esnafa 10 bin 20 bin lira kredi verip 3 ay boyunca para almayıp 3 ayın sonunda faizsiz olarak ödeme planı yapıp esnafı rahatlatmalı. Biner lirayla olacak iş değil. Dükkan bomboş, sabahtan beri siftah etmedik."

Devletin yaptığı yardımlardan faydalanamadığını dile getiren bir başka vatandaş, "Pandemi bizi de etkiledi. Devletten destek alan arkadaşlarımız oldu, ama biz büyük defter kayıtlı olduğumuz için alamadık. Basit usulde olanlar aldı. Pandemi sürecinde çoğu dükkan kapalı olduğu için hepimiz bundan etkilendik" dedi

"BİZİM İŞLERİMİZ OKULLARA BAĞLI. OKULLARIN KAPANMASIYLA İŞLER TAMAMEN DURDU"

Okul eşyaları satan bir esnaf, okulların kapalı olmasından dolayı işlerin durma noktasına geldiğini şöyle anlattı:

"İşler pandemiden dolayı daha da durdu. Okullar zaten kapalı, sonumuzun nereye gideceğini bizler de bilmiyoruz. Esnaflar olarak gerçekten çok zor durumdayız. Dükkan kirası olsun, giderler olsun, vergilerimiz olsun biz hepsini yatırmak zorundayız. Devletten bir yardım da alamıyoruz. Bizim işlerimiz okullara bağlı. Pandemi döneminde okulların kapanmasıyla işler hepten durdu. Benim yaşım 55. Dükkana müşteriler gidip geliyor, henüz aşı da olamadık. Bu konuda da çok sıkıntılıyız."

"HÜKÜMETİN EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ HALKA YANSITAN POLİTİKASI VAR"

Bir başka esnaf, pandemiden önce de işlerin kötü olduğundan, pandemiyle birlikte işlerin tamamen bozulduğunu belirterek "Sonu görünmeyen bir yolda gidiyoruz" dedi.

Kitabevi ve kafe işletmecisi olan bir vatandaş ise "Bir senedir pandemiyle mücadele ediyoruz. Hükümetimizin, ekonomik krizin bedelini halka yansıtan bir politikası var. Bir senedir dükkanımız yarı yarıya kapalı vaziyette. Ama vergilerimiz silinmiyor, esnaf kira ödüyor, BAĞKUR ödüyor, esnaf bütün ödemelerini yapıyor. Devlet hiçbir konuda esnafa yardımcı olmuyor. Bizler elbette bazı önlemleri almalıyız ama devlet bizi yalnız bırakıyor. ‘Her koyun kendi bacağından asılır’ diyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Acilen esnafa katkı fonu verilmeli, esnafın vergi borcu silinmeli, kira desteğinde bulunulmalı. Devletten esnafın yararına hamleler bekliyoruz. Başka türlü yaşayamayız" dedi.

"HER ŞEY BİZDEN BEKLENİYOR. BİZ DE HER ŞEYİ BAŞIMIZDAKİLERDEN BEKLİYORUZ"

Yapılan kongrelerden şikayet eden bir vatandaş da şunları söyledi:

"Haritada Artvin kırmızıya dönmüş vaziyette. Kongrelerde korona yok ama halkta, pazarlarda, caddelerde korona var. Esnaflar bitmiş durumda. Koronayı sadece pazarlarda değil kongrelerde de bitirmemiz lazım."

Pandemi döneminde yapılan kongrelerin işleri olumsuz etkilediğini söyleyen bir başka esnaf, "Pandemiden dolayı işler çok kötü gidiyor. Hükümetimizin yaptığı kongreler nedeniyle ortam karmakarışık. Esnaf olarak hiçbir şey yapamıyoruz. Her şey bizden bekleniyor. Biz de her şeyi başımızdakilerden bekliyoruz" dedi.