HABER: DİLAN AYIRKAN

KAMERA: ADEM KARABAYIR

Açlık ve yoksulluğun artmasıyla Türkiye'nin gündemine giren "askıda ekmek", "askıda simit" uygulamalarına "askıda kıyafet" de eklendi. İstanbul Yenibosna'daki bir indirim çadırında "askıda kıyafet" uygulaması başlatıldı. Giyim ve ayakkabı satışının gerçekleştirildiği çadırdan alışveriş yapan vatandaşlar ihtiyaç sahipleri için askıya kıyafet bırakabiliyor. Askıya bırakılan kıyafetler her hafta pazartesi günü ihtiyaç sahibi vatandaşların kullanımına açılıyor. Aldığı üç çoraptan ikisini bırakan da var, iki gömlekten birini bırakan da. Organizasyon yetkilisi Abdullah Atalay "İnsanlar ilk duyduklarında şaşırıyorlar. Memnun olan var, biraz duygulanan, hüzünlenen var ama günün sonunda herkes mutlu" dedi.

İndirim çadırındaki yetkili ve satıcılar salgın nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, "askıda kıyafet" uygulaması sayesinde vatandaşların birbirlerine destek olabildiklerini söyledi.

"ŞU ANDA İNSANLARI BİRLEŞTİRECEK ŞEYLERE İHTİYAÇ VAR"

Vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten organizasyon yetkilisi Abdullah Atalay, "İnsanlar ilk duyduklarında şaşırıyorlar. Memnun olan var, biraz duygulanan, hüzünlenen var ama günün sonunda herkes mutlu" dedi. Atalay, uygulamayı diğer projelerinde de devam ettireceklerini belirterek şöyle konuştu:

"Askıda ekmek, askıda kahve bunları biliyorduk ama ‘Neden askıda kıyafet de olmasın?’ diyerek bunun üzerinden uygulamayı başlattık. Beklediğimizden daha iyi tepkiler alıyoruz. Özellikle koronadan dolayı insanların ekonomik durumları zayıfladı, alım güçleri düştü. Zaten içerideki her şey çok uygun fiyatlarda. İnsanların bütçelerine göre kendilerine bir gömlek alırken aynı fiyata ihtiyaç sahibi bir kişiye de bir tane alıyor. Buraya asılıyor, biz de her pazartesi askıda toplanan kıyafetlerden ihtiyaç sahiplerinin faydalanmalarını sağlıyoruz. Alan da mutlu veren de mutlu. Biz de böyle bir şeye vesile olduğumuz için mutluyuz. Şu anda insanları birleştirecek şeylere ihtiyaç var. Projemizi diğer işlerimizde de devam ettirme kararı aldık. Bundan sonraki projelerde bu uygulamaya devam edeceğiz. İnsanlar ilk duyduklarında şaşırıyorlar. Memnun olan var, biraz duygulanan, hüzünlenen var ama günün sonunda herkes mutlu."

ALDIĞI 3 ÇORAPTAN İKİSİNİ ASKIYA BIRAKTI 

Çadırda alışveriş yapan bir vatandaş da aldığı üç çoraptan ikisini askıya bıraktı. Uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getiren vatandaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bence güzel bir uygulama. Pandemi döneminde insanlar bayağı sıkıntıda, neden bizim de bir katkımız olmasın. Bütçesi olanlar için bir ürün kendine, bir ürün askıya bırakıp ihtiyacı olanların alması şartıyla bence güzel bir uygulama. Ben de çorap bırakacağım. Üç çorap aldım. İki tanesini bırakıp bir tanesini kendime alırım. Güzel bir uygulama."

"BU SÜREÇTE OMUZ OMUZA VERMEK ZORUNDAYIZ"

İndirim çadırında ayakkabı satışı yapan Hayri Can Ertik , uygulamaya ilişkin müşterilerden olumlu tepkiler aldıklarını söyleyerek, "Ülkemizin geçtiği bu zorlu süreçte insanların birbirlerine gücü ölçüsünde destek olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Ertik, şöyle devam etti:

"Biz de askıda ayakkabı gibi paylaşımda bulunduk. Müşterilerimize iletiyoruz, bu konuda kendileri de hassas. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Ülkemizin geçtiği bu zorlu süreçte insanların birbirlerine gücü ölçüsünde destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Her şey ticaret, para kazanmak değil. Biz güçlü bir ülkeysek hep beraber omuz omuza verip bu süreci beraber atlatacağız. Bunun başka bir yolu olduğunu düşünmüyorum. Askıda ayakkabı olan bölümü gösteriyoruz ve oradaki uygun fiyatlı ürünlerden alıp bunu ihtiyacı olan insanlara ulaştırabileceklerini iletiyoruz. Olumlu tepkiler alıyoruz, millet olarak bu tip konularda duyarlıyız. O yüzden bu kampanyayı başlatırken olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorduk. Bu süreçte omuz omuza vermek zorundayız."