Avrupa Birliği Türkiye’nin Covid-19 aşı kartını tanıma kararı aldı. Türkiye ile birlikte Kuzey Makedonya ve Ukrayna'ya da denklik verildi.

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa ülkelerinin yurt dışı giriş-çıkışlarında şart koştuğu Covid-19 aşı sertifikası artık Türk vatandaşları için de geçerli olacak. Avrupa Birliği’nin onayladığı aşılardan yaptıran ve ikinci doz aşısı tanımlanmış Türkiye vatandaşları, aşı bilgilerini içeren sertifikalarını Sağlık Bakanlığı’na ait E-Nabız ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulamaları üzerinden alabilecek. AB, Türkiye’nin vatandaşlarına vereceği aşı kartlarının, AB ülkelerinde de geçerli olması kararı aldı. Karar kapsamında Kuzey Makedonya ve Ukrayna’nın aşı kartları kabul edilecek.

AB Türkiye Delegasyonu da “Avrupa Komisyonu'nun bugün Kuzey Makedonya, Türkiye ve Ukrayna için aldığı kararlarda, bu ülkelerin AB sistemine bağlanacağı ve verdikleri COVID sertifikalarının AB'de kabul edileceği belirtildi” açıklamasını yaptı.

SADECE 4 AŞI AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ONAYLI

Avrupa Birliği’nden Covid-19 için sadece BionTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşıları onay alabilmişti.

Seyahatlerde kısıtlama uygulanmaması için Avrupa Birliği onay verdiği 4 aşından birinin uygulanmış olmasını ve uygulanan ikinci doz aşının üzerinden 2 hafta geçmiş olmasını şart koşuyor. Aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle birlikte İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de de geçerli.