Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatların savunma faaliyetleri gerekçe gösterilerek yargılandığı davaya, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden başlandı. Avukatlarla ilgili iki davanın birleştirilmesiyle sanık sayısı 23'e çıkarken, avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Bozma kararının ardından İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan ilk duruşma üç saat gecikmeli başladı. Tutuklu sanıklar avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in dışında tutuksuz yargılanan 6 sanık avukat da duruşmaya katıldı. İspanya, İtalya, İsveç ve Fransa’dan avukatların da katıldığı duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Hüda Kaya ile Dilşad Canbaz Kaya da izledi.

“DOSYALAR BİRLEŞSEYDİ EBRU TİMTİK YAŞIYOR OLURDU”

Tutuklu sanık Selçuk Kozağaçlı, duruşmadaki savunmasında, şunları söyledi:

“Adil yargılama yapılsaydı Ebru Timtik hayatta olurdu, Aytaç sakat kalmazdı, biz senelerdir tutuklu olmazdık. Tutuklu bir sanık olarak bugün bana 'Ne düşünüyorsunuz Yargıtay ilamı ve diğer kararlar hakkında?' diye soruyorsunuz. Tamamı yanlış bu sürecin. İçlerinde sadece bir tane doğru karar var, o da sizin mahkemeniz tarafından verilen karar. Dedi ki sayın mahkemeniz, ‘Bu iki dosya aynı, bu dosyaları birleştirelim’. Eğer bu dosyalar birleşseydi, bugün Ebru Timtik yaşıyor olurdu, biz senelerdir tutuklu olmazdık, Aytaç Ünsal sakat kalmazdı. Ve arkadaşlarımız hükümlü duruma düşmezdi. Bunlar yapılmadı ve biz böyle ağır bir adaletsizliğe maruz kaldık.”

“BU DOSYANIN ARASINDA BİR AVUKATIN CANI VAR”

Tutuklu sanık Barkın Timtik ise “Birleştirmeyi zaten kabul etmişsiniz, bu aşamadan sonra bize Yargıtay kararı hakkında ne düşündüğümüzü sormanız usule uygun hale getirmez. İşin içinden çıkmanız çok zor, bu dosyanın arasında bir avukatın canı var çünkü. Şimdi bize bu dosyayla ilgili beyan soruyor olmanız dosyayı hukuki hale getirmez. Gitti giden... Artık usul olarak bu dosyayı yoluna koyamazsınız. Herhangi bir beyanda bulunmuyorum” diye konuştu.

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, avukatların savunma yapması için duruşmayı 15 Eylül’e erteledi.