60 binden fazla öğrenciyi ağırlayan Aydın’da öğrenciler zor şartlarda yaşadıklarını ve maddi açıdan yetersiz oldukları için ev arkadaşına ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Ayrıca evlerin nitelikleri fiyatlarını karşılamadığı için de sitemliler… Temel çözümleri ise fiyatların denetlenmesi… Evlerin nitelikleri ve fiyatlarının karşılaştırılarak gerçek değerlerinden kiracıya sunulmasını istiyorlar. 

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ

Tugay Özdemir(29, Öğrenci): 10 senedir Aydın’dayım hem çalışıyorum, hem okuyorum. Kiralar bu sene çok yükseldi. Çoğu öğrenci kayıtlarını dondurmak zorunda kaldı. Ben bu sorunların sebebini pandemiye bağlıyorum. Pandemi döneminde kiracılar sıkıntı çekti, kiracı bulamadı. Şimdi acısını çıkarıyorlar. Onlar da kendilerine göre haklı… Fakat fiyatlar aşırı artınca öğrenciler zor durumda kaldı. Herkes bu durumda empati yapmalı, ev sahipleri kiracıları da düşünerek hareket etmeli. Ya da yerel yönetimler bu fiyatları denetlemeli. 

Hilal Alagöz(Öğrenci):  Yakın zamanda ev değiştirdim. Daha yüksek fiyata daha kötü koşullarda kalmak zorunda kaldım. Tekrar şu anda ev bakıyorum. Uygun bir ev bulamıyorum. Geçen senelerde 700-800 TL’ye bulabileceğim evler şu anda 1500-1600 TL. Bu noktada ev sahiplerinin birazcık halden anlaması gerekiyor. Bu durum sadece biz öğrencileri değil kendilerini de etkiliyor. Onlar fiyatları yükselttikçe biz kiralayamıyoruz, onlarda kazanamıyorlar. Ayrıca yerel yönetimler denetleme yapmalı. 30 yıllık bir bina ile 2-3 yıllık binaların fiyatları farklı olmalı ya da 3+1 evlerle 1+1 evlerin fiyatları aynı olmamalı. 

Berkay El( Öğrenci): 1+1 evde 2 kişi 1200 TL’ye kalacağız. Çok kötü bir durum şu anda. Yerel yönetimlerinde yeterli olduğunu düşünmüyorum bu durumda. Devletin evlere niteliklerine göre alt ve üst sınır belirlemesi gerekiyor.