Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması talepli iddianamesini kabul etti. Partinin mal varlığına tedbir konulması talebi ise bu aşamada reddedildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu bugün saat 10.00'da toplandı ve HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini tamamladı. Yüksek Mahkeme; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması talebini içeren iddianamesinin kabul edilmesine karar verdi. Böylece, HDP'ye yönelik kapatma davası başlamış oldu.

Anayasa Mahkemesi raportörü, mahkemenin daha önce iade edilen iddianamedeki eksiklerin tamamlandığını tespit etmiş ve kabul edilmesini talep etmişti. Raportörün görüşü doğrultusunda iddianameyi kabul eden Yüksek Mahkeme, yine rapor doğrultusunda HDP'nin mal varlığına tedbir konulması istemini ise "bu aşamada" reddetti. Mahkeme, siyasi yasak ve mal varlığına tedbir talebini, kapatma kararıyla birlikte verecek.

Öte yandan, kararların oybirliği ile alındığı öğrenildi.

Kabul edilen iddianame ön savunmanın hazırlanması için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin iddianame karşısındaki savunmasının alınmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Süreç içinde, Başsavcı Şahin ve HDP yetkilileri sözlü savunma da yapacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.