HABER: DİLAN AYIRKAN

KAMERA: ADEM KARABAYIR

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) teknolojik gelişim üzerine kurduğu Hibrit Eğitim Merkezi’ni açtı. Dijital eğitimin merkezi olarak faaliyet göstermesi planlanan merkezde öğrenciler hem sınıflarda fiziksel olarak bulunabilecek hem de derslere dışarıdan bağlanabilecek. Merkezde öğrencilerin iş fikirleri ve projeleri için fonlara ve yatırımcılara ulaşmaları, çalışmalarını geliştirebilmeleri için sektörle bağlantı kurmaları sağlanacak. Bu merkez sayesinde eğitim, okulda, dijital ortamda, kampüste, dünyadaki farklı üniversitelerde ve sektörde aynı anda yapabilecek.

Online çalışan şirketlerle iş birliği yapılarak öğrencilerin stajlarını da bu merkezde yapmaları sağlanacak. Bu merkez sayesinde eğitim, okulda, dijital ortamda, kampüste, dünyadaki farklı üniversitelerde ve sektörde aynı anda gerçekleştirilebilecek.

Farklı teknolojik özelliklere sahip sınıflarda derslerini gerçekleştirebilecek olan öğretim üyeleri dokunmatik projeksiyonlar sayesinde görüntü ve sesi tahtaya yansıtarak bir projenin bütün detaylarını öğrencilere sunabilecek. Böylece uygulamalı eğitim gerektiren dersler de uzaktan yapılabilecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz ANKA'ya yaptığı açıklamada, hibrit eğitimin yüz yüze eğitim ve online eğitimin en uygun ve verimli şekilde harmanlanması olarak düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, "İş sadece yüz yüze dersleri veya online dersleri yapmak değil, bir çocuğun tüm gelişim alanları, fiziksel gelişim ve psikolojik gelişimi, sosyal gelişimi gibi tüm gelişim alanları ile ilgili öğrenme deneyiminin de hem yüz yüze bir sınıf ortamında hem de online dijital teknolojilerde desteklenmesi, takip edilmesi anlamına geliyor" dedi. Karadeniz, tüm öğrenme deneyimi sürecinin hibritleşmesi ile eğitimin okulda, dijital ortamda, kampüste, dünyadaki farklı üniversitelerde, sektörde gerçekleştirilebileceğini aktardı. 

"FİKİRLERİNİ, ÜRÜN HALİNE GETİREBİLECEKLER"

Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Hibrit Eğitim Merkezi’nin öğrencilere sunduğu olanakları şu şekilde anlattı:

"Bu merkezi yenilikçi iş fikirleri olan gençlerin Start-Up'larını taşıyabilecekleri, yeni eğitim teknolojilerini geliştirebilecekleri, örneğin yapay zeka ile eğitimi bütünleştirebilecekleri bir fikirleri varsa o danışmanlığı, altyapıyı ve bunu uygulayabilecekleri eğitim kurumlarını bulabilecekleri bir merkez haline getiriyoruz. Burada hem üniversite öğrencilerimiz hem de ülkemizdeki tüm genç girişimciler için bir merkez ve danışmanlığın yanı sıra aynı zamanda onların fonlara ve yatırımcılara ulaşmaları, çalışmalarını ve araştırmalarını yapılabilmeleri için de onlar için bir network sağlıyoruz. Bu noktada hem akademisyen desteğini alabiliyorlar hem de eğitim kurumları ve sektör ile olan iş birliklerimizle fikirlerini bir teknoloji ile yukarı doğru çıkaracak, bir ürün haline getirecek, belki de ilk müşterisine satabilecek hale gelecekler."

"KARAR ALIRKEN 117 ÜLKEYE DAĞILMIŞ ÖĞRENCİYİ DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR"

Bahçeşir Üniversitesi'nin pandemiden önce de eğitim teknolojileri alanında çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, pandeminin bu süreci hızlandırdığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Öğrencilerimiz üniversiteye girdiği günden itibaren online dersler de alıyorlardı, bu farklı ders metotlarını hem hocalarımıza öğretiyorduk hem destek veriyorduk hem de bunların uygulamalarını yapıyorduk. Ama pandemi ile beraber bu süreç aslında biraz daha hızlandı ve bizim farklı şeyler farklı metotlar ortaya koymamız gerekti. Çünkü gençlerimiz evde ve üniversitemizde 117 ülkeden öğrencimiz var. Herhangi bir karar alırken 117 ülkeye dağılmış öğrenciyi düşünmemiz gerekiyor. Bu anlamda üniversitedeki derslerin yanı sıra hibrit eğitim dediğimiz o öğrencinin staj yapabileceği online çalışan şirketlerle iş birliğinden tutun da sanal laboratuvara kadar farklı tüm tasarımlarını sürecin içerisinde yedirdik. Bu anlamda aslında kampüste olduğunda yaşayacağı deneyim ile online eğitimdeki deneyimi denkleştirilmiş olduk."

"ÇİZİM GEREKTİREN KONULARDA BÜTÜN DETAYLAR SUNULUYOR"

Bahçeşehir Üniversitesi Hibrit Eğitim Merkezi Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Ergün Akgün de merkezde sanal sınıf ve stüdyolarda öğretim üyelerinin istedikleri zaman hibrit eğitimlerini gerçekleştirebildiklerini söyleyerek, "Hibrit eğitimle hem yüz yüze öğrencilerin hem de online öğrencilerin aynı ortam üzerinde bir platform üzerinden birbirlerinin görüntülerini ve seslerini paylaşabilecekleri yani aynı ortamdaymış gibi dersleri işleyebildikleri bir ortamdan bahsediyoruz" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Akgün, sanal bir sınıfın işleyişi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Öğretim üyemizin karşısında üç tane ekran bulunuyor. Masasında bulunan bir doküman kamerasıyla, bu döküman kamerasının yardımıyla ince detay göstermesi gereken bütün cihazları, elementleri dersle ilişkili materyalleri öğrencileriyle paylaşabiliyor. Öğretim üyemiz karşısında öğrencileri görüyor, bu öğrenciler ve aynı zamanda görüntü ve ses ile hocamıza bağlanabiliyorlar. Karşılıklı soru sorabiliyorlar, dersi interaktif bir şekilde izleyebiliyorlar. Tahtada yaptığı bütün değişiklikleri online dersteki öğrencilerimiz görüntüleyebiliyor. 360 derecelik bir kameramız var bu kamera öğretim üyemizi içeride takip ediyor, öğretim üyemiz yaptığı bütün etkinlikleri bu sayede öğrencilerle paylaşabiliyor. Aynı zamanda burada bir tabletimiz var çizim, mühendislik gerektiren konularda öğretim üyemiz bu tablet üzerinden bir projenin, bir dersin bütün detaylarını sunabiliyor."