Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde erişkin yoğun bakım doluluk oranının yüzde 71.3 olarak tespit edildiğini belirterek, "Bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşadığımız oluyor mu, oluyor. Yüzde 80’in üzerinde olan iller Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de. Bu illerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde. Erişkin yoğun bakım anlamında yüzde 71.3” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası salgındaki son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Koca, Türkiye'de yaşayan yurttaşların yüzde 80'inin çok yüksek riskli şehirlerde yaşadığını söyledi. 

Yeni vakaların yüzde 85'inin İngiltere varyantı olduğunu belirten Koca, "Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım yatak doluluk oranında dramatik artış yoktur, ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edicidir" dedi. 

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 

İLK 5’İ AÇIKLADI: "Bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşadığımız oluyor mu, oluyor. Yüzde 80’in üzerinde olan iller Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de. Bu illerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde. Erişkin yoğun bakım anlamında yüzde 71.3” dedi.

YÜZDE 85’İ İNGİLTERE MUTASYONU: Son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüs tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. İlk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür. Az sayıda olmakla birlikte California, New York ile B1521 varyantı da tespit edilmiştir. Verdiğim bilgilerden anlaşılacağı gibi bu yeni durum vaka sayılarını etkilemekle kalmadı, hastaneye başvurular ile yatan hasta sayısına da yansımaya başladı. Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı yüzde 67,4 olan yoğun bakım doluluk oranında dramatik artış yoktur.

7,5 MİLYON KİŞİYE İKİ DOZ AŞI VURULDU: 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. 2'nci doz aşısını olan vatandaşlarımızın sayısı 7,5 milyonu bulmuştur. Şurası tartışma götürmez bir gerçektir, Türkiye dünyada en çok aşı yapan 6'ncı ülkedir.

BAŞKASINDAN DUYULACAK UYARIYA İHTİYAÇ OLMAMALIDIR: Günlük vaka sayıları 50 binin üzerine çıkmışken başkasından duyulacak uyarıya ihtiyaç olmamalıdır. Haritalar, tablolardaki sayılar güçlü birer uyarıdır. Salgının getirdiği kısıtlamalarla günlük hayatın ihtiyaçları arasındaki makul dengeyi tekrar kuralım. Aşı programı ilerlerken mücadelenin süresini kısaltalım. Bu iş bitene kadar bir gün bile yalnız kalmayacaksınız. Bizi bir gün bile kararsız ya da yılgın görmeyeceksiniz. Sizden isteğimse moralinizi yükseltmenizdir.

AŞININ ETKİSİ: Sağlık çalışanlarına baktığımızda aynı tabloda, toplam vaka içindeki payı yüzde 5,3. Sağlık çalışanlarında aşılama oranı yüzde 86. Toplam vaka içindeki payı şu an yüzde 1,37'ye kadar indi. Bu aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu. Hastanede özellikle 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının yatışlarını gösteren tablo. 65 yaş üstünde yüzde 57,4 iken, şimdi yüzde 31'e kadar düşmüş durumda. Sağlık çalışanlarında daha belirgin, yüzde 3,1 iken, şu an 0,78. Yani dörtte bir, hatta beşte bir oranında inmiş durumda. Yoğun bakımda yüzde 69,9, yüzde 48,4'e 65 yaş üstü vatandaşlarımızın düşen oranını görmüş oluyoruz. Sağlık çalışanlarımız ise yüzde 1,1 iken, şu an 0,25'e kadar inmiş durumda. Entübe vakalar içinde 65 yaş üstündeki vatandaşımızın oranı yüzde 71'den yüzde 54,4'e indi. Sağlık çalışanları da yüzde 1,1 iken, şu an 0,15'e indi.