Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile şirketinin kendi bakanlığına dezenfektan sattığını bugün kabul eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı görevden alarak yerine AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş’u atadı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı yeniden iki ayrı bakanlık haline getiren Erdoğan; yeni kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık’ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ise Vedat Bilgin'i atadı. Kararnamede, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı iken bakanlığı ikiye ayrılan Zehra Zümrüt Selçuk hakkında herhangi bir tasarrufta bulunulmaması ise dikkat çekti. Sonuç olarak Zehra Zümrüt Selçuk da bakanlık görevinden alınmış oldu.

Gece yarısı yayımlanan 1. Mükerrer Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021/193 sayılı atama kararnamesi ile Bakanlar Kabinesinde değişiklik yapıldı. Kabinedeki bakan sayısı 17'den 18'e yükseldi. 

RUHSAR PEKCAN GİTTİ MEHMET MUŞ GELDİ

Kararname ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevinden alınırken yerine 38 yaşındaki AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi. Pekcan, 5 gündür gündemde olan kendi aile şirketinin Ticaret Bakanlığı'na 580 bin TL'Lik dezenfektan sattığı iddiasını bugün yazılı açıklama yaparak kabul etmişti. 

YENİ BAKANLAR DERYA YANIK VE VEDAT BİLGİN OLDU

Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmeden önce iki ayrı bakanlık olmasına rağmen 2018'de birleştirdiği Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı yeniden iki ayrı bakanlık haline getirdi. Bu şekilde yeni kurulan bakanlıklardan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık'ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Vedat Bilgin'i atadı. Mevcut Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un adı ise kararnamede yer almadı. Bu durum Selçuk'un başında olduğu bakanlık artık mevcut olmadığı için görevden alınması için özel bir düzenleme yapılmaması ile açıklandı. 

BAKAN YARDIMCILARI MÜŞAVİR OLDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hangi personelin hangi bakanlığa gideceği ayrıntılı olarak tanımlanırken, kararname ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcıları ise yeni bakanlıkta müşavir kadrosuna geçirildiler. Bakana yakın çalışan bazı birimlerde görevli personelin ise ikiye ayrılan bakanlıklar arasından hangisine bağlanacağı ise iki bakanlık arasında yapılacak protokol ile belirlenecek.

Yeni atanan bakanların özgeçmişleri şöyle:

MEHMET MUŞ: Trabzon Sürmene’de 1982’de doğan Mehmet Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Washington State University School of Economic Sciences'ta Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Ana Bilim Dalında Ekonomi doktorasını tamamladı. Özel sektörde bütçe planlama ve raporlama uzmanı olarak çalıştı. AKP Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu, NATO Parlamenter Asemblesi (NATOPA) Türk Grubu ve AKP MKYK Üyesi olarak görev yaptı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Muş, evli ve 1 çocuk babasıdır.

DERYA YANIK: Derya Yanık, 1972 yılında Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aralık 1996 itibariyle İstanbul Barosu’na bağlı olarak Avukatlık Stajını tamamladı. Aynı tarihten bu yana serbest avukat olarak çalıştı. AKP İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olup 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı, AK Parti Grup Sözcülüğü görevlerinde bulundu. Öğrencilik yıllarından bu yana sivil toplum çalışmalarının içinde olan Yanık, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yanı sıra pek çok başkaca dernek ve vakıfta üye, yönetim kurulu üyesi ve istişare kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

VEDAT BİLGİN: Vedat Bilgin, TBMM'de 25. ve 26. dönem AKP Ankara Milletvekilliği yaptı. Bilgin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Asamblesi (AGİTPA)  Türk Grubu Başkanlığını yürüttü. Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve son olarak  Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı olarak görevini yürütmekteydi.