MEHTAP BELEN

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’deki sertifikalı çoban sayısını açıkladı. Bakan Pakdemirli, Sürü Yönetimi Elemanı Desteği, İŞKUR Projesi kapsamında 2013 yılından itibaren, 41.493 çobanın sertifika aldığını, 31.188 işletmenin ise çoban istihdamı kapsamında destek aldığını açıkladı. Türkiye’de çoban sayısı 270 bini bulurken, yaklaşık 50 bin çoban açığı bulunduğu; çobanların aylık gelirlerinin ise ortalama olarak 5 bin TL olarak belirtiliyor.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün soru önergesini yanıtlayan Bekir Pakdemirli 2020 yılında Sürü Yönetimi Elemanı projesi kapsamında 2.267 çoban eğitimlere katılarak sertifika aldı.

Bakan Pakdemirli, İYİ Partili Öztürk’ün, “Hayvancılık girdi maliyetleri, yem fiyatları, sigorta prim ücretlerinde sürekli ve düzenli bir artış yaşanmasına rağmen "Çoban istihdamı destekleme tutarının” yıllardır aynı kalmasının gerekçesi nedir? 2021 yılı için, hayvancılık girdi maliyetlerindeki artış da dikkate alınarak bahsi geçen destekleme tutarının yükseltilmesi düşünülmekte midir?” sorusuna yanıt olarak, “2021 yılında Sürü Yöneticisi (çoban) İstihdamı Desteği kapsamında işletmelere/çobanlara verilecek destek miktarı ile ilgili mevzuat çalışmaları devam ediyor” demekle yetindi.

Öztürk, Bakan Pakdemirli’ye, “Sürü yöneticisi destekleme uygulamasının başladığı tarihten itibaren, Milli Eğitim ve Tarım Bakanlığınca düzenlenen en az 104 saatlik eğitim programından yararlanmak için başvuran "çoban adayı” sayısı ne kadardır? Hayvancılık girdi maliyetleri, yem fiyatları, sigorta prim ücretlerinde sürekli ve düzenli bir artış yaşanmasına rağmen "Çoban istihdamı destekleme tutarının” yıllardır aynı kalmasının gerekçesi nedir? 2021 yılı için, hayvancılık girdi maliyetlerindeki artış da dikkate alınarak bahsi geçen destekleme tutarının yükseltilmesi düşünülmekte midir?” sorularını da yöneltmişti.