Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin, “Yangının izole edilmesi ve soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor. Daha üç hafta önce burada biz TÜRK-İŞ Başkanımız ile birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir madencimiz ile ilgili bir belirsizliğimiz var. Hem orada arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar aşağıda devam ediyor" diye konuştu.

Bartın'ın Amasra ilçesinde dün akşam saatlerinde yaşanan ve 40 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; gelişmelere ilişkin açıklama yaptılar. 

Bakan Soylu, yaşamını yitiren madenci sayısının 40'a yükseldiğini söyledi. Bakan Soylu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

“ARZU EDERDİK VE İSTERDİK Kİ KARŞINIZDA HİÇBİR KAYBIMIZ OLMADAN BU AÇIKLAMAYI YAPALIM: Türkiye'nin birçok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardım için tüm kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımızın bütün kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için bulunan AFAD'dan Sağlık Bakanlığına UMKE'ye, Kızılay'a kadar tüm kurumlarımız, ambulans uçaklarından buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşınızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim.

40 ŞEHİDİMİZE ULAŞMIŞ OLDUK: Ancak bu saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 300-350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da mümkün olduğunca, kamuoyunu, milletimizi doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacılarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakârlık ortaya koydular. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık.

BİRİ TABURCU OLDU: 11 yaralımız da hastanelerde. 6'sı yine Sağlık Bakanlığımızın ambulansları ile İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesinde, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si ise özel hastanede, biri taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu arkadaşlarımızın gayretleri sonucu kurtarılmış oldu.

BİR MADENCİ İLE İLGİLİ BELİRSİZLİĞİMİZ VAR: Bir madencimiz ile ilgili bir belirsizliğimiz var. Hem orada arama-kurtarma çalışmalarımız devam ediyor hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılması için çalışmalar aşağıda devam ediyor. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. 26 madencimizin, şehidimizin kimliğini gece ifade etmiştik. Biraz sonra da yine 14 madencimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız.

BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ: Allah hem milletimize hem ailelerine hem mesai arkadaşlarına hem de tüm madencilerimize ülkemize sabır versin. Başsağlığı diliyoruz. Elbette bu olayın başından itibaren sağ olsunlar başsavcımız bütün yargı mekanizması onlar da gece sabaha kadar hem teşhis hem olayın soruşturulması ile ilgili gerekli bütün çalışmaları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyle: 

“BİR İSİM DIŞINDA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYAN BİR ŞAHSIMIZ YOK: Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyan bir şahsımız yok. En büyük üzüntümüz, bu 40 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır. Rabbim şehitlerin mekanını cennet eylesin.

YANGININ SOĞUTULMASI İLE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR: Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı ve sabah saatlerinde de ekiplerimiz giderek bu 14 kardeşimiz o bölgeden çıkardılar. Yerlerini de bildiğimizi ifade etmiştim. Şimdi yine yangının izole edilmesi ve soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor.

HELALLEŞTİK AMA ARKASINI GETİREMEDİK: Daha üç hafta önce burada biz TÜRK-İŞ Başkanımız ile birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmaz." 

"ACIYI HEPİMİZ HİSSEDİYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin, "Ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Ben bu zor dönemde ateş karşısında yerin altında arkadaşlarını kurtarmak için mücadele eden işçi kardeşlerimize, onların mücadelesine saygı duyuyorum. Tebrik ediyorum onları. Milletimizin, madencilerin acısı büyük. Emekçilerimizin böyle bir acı ile karşılaşmak, onların yanında olmak çok hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun" dedi. 

"BU BÖLGEDE BUGÜNE KADAR 5 BİN ÜZERİNDE ŞEHİT VAR; 40 TANE KARDEŞİMİZ BUNA EKLENDİ"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalar, "Bakan Bey (Fatih Dönmez) buraya geldik. Madencilerin sıkıntıları, problemleri ne varsa Bakan Bey'e ilettirdik. Ama maalesef aradan üç hafta geçti; bugün de olayla ilgili buradayız. Bu bölgede bugüne kadar 5 bin üzerinde şehit var. 40 tane kardeşimiz buna eklendi" diye konuştu.