Bisikletli Umut Gündüz’ün ölümüne yol açan sanık Çağdaş Şenyüz, olay yerine aracının plakasını kendisinin bıraktığını söyleyerek, “Plakamı bırakmasaydım, beni bulamayabilirdiniz” diye kendini savundu. Sanık Şenyüz, hakimin “Ne kadar alkol aldın?” sorusunu, “İki tane bira” diye cevapladı.

Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü sürücü Çağdaş Şenyüz’ün çarpması üzerine yaşamını yitiren bisiklet sporcusu Umut Gündüz davasının ilk duruşması Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı. Şenyüz, bilinçli taksirle adam öldürmek suçundan yargılanıyor. Davanın ilk duruşması öncesinde Umut Gündüz’ün ailesi Şenyüz’ün “kasten adam öldürmek” suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını istedi.

“ALLAH SABIRLAR VERSİN”

Sanık Şenyüz, duruşmada olay gününü anlatarak, “Pişmanım. Allah sabırlar versin. Benim babam da trafik kazasında hayatını kaybetti” dedi.

Sanık avukatı kazanın olduğu yerin Bisiklet Federasyonu tarafından kullanıma tahsis edilip edilmediğinin sorulmasını ve olay yerinde keşif yapılmasını talep ederken, “Yolda yaya kaldırımı, aydınlatma, bisiklet yolu olduğuna ilişkin uyarıcı ve levha söz konusu değildir” dedi. Sanık avukatı olaya ikinci bir aracın karıştığını savunarak, Umut Gündüz’ün ölüm nedeninin araştırılmasını istedi.

Gündüz ailesinin avukatı sanık Şenyüz’ün ikinci araçtan bahsettiğini belirterek, “Umut’a çarptığını görmüş mü?” diye sordu. Şenyüz, “Hayır” diye yanıt verdi. Gündüz ailesinin avukatı sulh ceza hekimliğindeki ifadesinde Şenyüz’ün “İkinci aracın çarptığını gördüm” beyanını anımsattı.

“PLAKAMI BIRAKMASAM, BENİ BULAMAZDINIZ”

Şenyüz, olay yerinde aracının plakasını “delil olarak bıraktığını” kaydederek, “Plakamı bırakmasaydım, beni bulamayabilirdiniz, ben arabanın çarptığını gördüğünü söylememiştim” diye kendini savundu.

Gündüz ailesinin avukatı, Şenyüz’ün avukatının da ikinci aracın çarptığını müvekkilinin gördüğüne ilişkin beyanının olduğunu kaydetti.

Sanık Şenyüz, hakimin kazadan sonra neden güvenlik önlemi almadığına ilişkin soruya yanıt veremedi. Şenyüz olay yerinden “korktuğu” için ayrıldığını belirtirken, “İçimde bir kötülük olsaydı, plakamı bırakmazdım. Bağırış, çağırış vardı” diye konuştu.

“İKİ TANE BİRA”

Şenyüz, hakimin “Ne kadar alkol aldın?” sorusunu, “İki tane bira” diyerek yanıtladı.

“SENİ AFFETMİYORUM, OĞLUMU ÖLDÜRDÜN”

Baba Menderes Gündüz, oğlunun başarılı bir sporcu olduğunu ve ilerde kazanacağı madalyalarla Türkiye’nin gururunu kabartabilecek biri olduğunu belirterek, sanık Şenyüz’e “Seni affetmiyorum, oğlumu öldürdün” diye tepki gösterdi. Sanık Şenyüz ise “Eyvallah” diyerek yanıt verdi.

“OLAY YERİNDE BIRAKARAK CİNAYET İŞLEMİŞTİR”

Gündüz ailesinin avukatı, sanığın olası kastla adam öldürmek suçundan yargılanması gerektiğini belirterek, sanık Şenyüz’ün Umut’a çarptıktan sonra onu olay yerinde bıraktığını söyledi. “Burada bir kast vardır, Umut’u olay yerinde bırakarak cinayet işlemiştir” diyen avukat, mahkemeden görevsizlik talebinde bulundu.

UMUT GÜNDÜZ’ÜN ARKADAŞI KONUŞTU

Umut Gündüz’ün halası ve amcasının davaya katılma talebini reddeden hakim, duruşmada tanıkları dinledi. Umut Gündüz’ün arkadaşı olay gününü şöyle anlattı:

“Yolda emniyet şeridinde yan yana ilerliyorduk. Birden bir gürültü koptu, lastik patladı sandım. Yan tarafa baktığımda arkadaşım yoktu. Yukarıya doğru baktığımda havada bisikleti gördüm. Bisiklet emniyet şeridi tarafına doğru gitti. Araç arkamızdan geldiği için görmedik. Ben sanığın kullandığı aracı görmedim. Araç arka taraftan geliyordu. (Hakim: İkinci araç iddiası vardı, onu gördün mü?) İkinci aracı gördüm. Arkadaşımın yanına doğru harekete geçtiğimde ikinci araca doğru seslendim. Arkadaşım yere düştükten sonra savrulduğu için yolun ilerisine doğru gittim. Bir arabanın daha geldiğini gördüm ve durması için bağırdım. İkinci araba da arkadaşıma çarptı, arkadaşım lastik ve tamponun arasında kaldı. Beyaz renkli bu küçük araba çok hızlı değildi. Ben bağırdığım için frene bastı ama duramadı. Arkadaşımı lastik ile ön tamponun arasında öne doğru sürükledi.”

Hakim sanığın tutuklanması ve görevsizlik talebinin reddine, keşif talebinin şu aşamada bekletilmesine, bir sonraki duruşmanın 7 Aralık 2021 tarihinde yapılmasına karar verdi. 

DURUŞMA SONRASI AİLE TEPKİ GÖSTERDİ

Duruşmanın ardından Umut Gündüz'ün yakınları hakime ve sanığın çevik kuvvet arasında korunmasına tepki gösterdi. Umut Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, "Katil korundu, aklandı, paklandı. Buradan hiçbir şey çıkmayacak. Hakim görevini yapamadı, savcı ve avukatlar ona yardım etti... Hakime hanım söylenen sözleri çarpıtarak işine geldiği gibi anladı. Umut'u içerideki katil, bizi de Türkiye Cumhuriyeti'nin adaleti öldürdü" diye konuştu. 

Umut Gündüz’ün ailesi ve avukatları duruşma sonrası Ankara Adliyesi önünde de açıklama yaptı. Baba Menderes Gündüz hakime tepkisini sürdürerek, “15 Temmuz’da katil umudu öldürdü, 24 Haziran günü de 16. Asliye Ceza Mahkemesi hepimizin bu mücadelesini öldürdü” dedi.