Bodrum esnafı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak kabine toplantısından normalleşme bekliyor.

1 Mart itibariyle kademeli normalleşmenin başlatılmasını isteyen Bodrumlular açılmasını umdukları kafe ve restoranlarda hazırlıklara başladı.

MARKETLER AÇIK KAFELER KAPALI

30 yıllık esnaf Yusuf Yaylım, işletmelerin açılması çağrısında bulundu. Esnaf odasının bu konu ile ilgilenmesini isteyen Yaylım yaşadıkları sıkıntıları şöyle özetledi:

“Turizmde iş yapmak zor. Sezon kısa sürüyor. 3-4 ay sürüyor. Bu sene pandemi nedeniyle sıkıntılar oldu. İki yıldır sıkıntılarımız çok. Normalleşmeyi bekliyoruz. Gerekli önlemler alınarak bu iş yapılabilir. Bugün bir tekstil mağazası, marketler oldukça kalabalık oluyor. Özellikle tekstil mağazalarında ürünler deneniyor, giyinip çıkarılıyor. Ama lokanta ve restoranlarda sosyal mesafeyi koruyorlar, gerekli önlemleri alıyorlar buna rağmen kapatılmaları yanlış. Kontrolü olarak açılması lazım. Esnafların işi çok zor. Hava alanları keza öyle. Bugün havaalanları açık uçaklarımız dolu. Her il kendi tedbirini almalı. Bir senemiz deha kapalı geçerse 3 sene olacak. buna hangi esnaf dayanır. Kredi alamayan esnaf yok. Oda başkanlarımız, turizm bakanımız bunlarla ilgilenmelidir.”

YOKSA KÖTÜ SONUÇLANACAK

Normalleşme sürecinin Bodrum’da başlatılmasını isteyen Esnaf Doğan Semih Kara DA beklentilerini şöyle anlattı:

“Ben bir işletmede paket servisi yapıyorum. İşletmeler açısından iyi olacak ama kurallara uyulması gerekiyor. Daha kötü senaryolar göz önünde alınarak hareket edilmeli. Normalleşme süreci başlatılmalı ama kuralla da uymalı; Yoksa daha kötü bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum sürecin.”

 GEÇEN SENEDEN İYİ OLACAK

Bodrum’un ticaret merkezi Barlar Sokağında 16 yıldır hizmet veren kafe işletmecisi Özgür Buluç,  umutlu bekleyişlerinin sürdüğünü ifade ederek “Patronumuz bizi ve işletmeyi ayakta tutmak için bizi destekliyor. Paket servisi ile çalışıyoruz şu an. Tüm kurallara uyuyoruz hatta asayişe bile yardımcı oluyoruz. Bir umut hepimiz bekliyoruz.  Çok zor durumda olan esnaflar var.  Biran evvel güvenli bir şekilde normalleşmeyi bekliyoruz.  Bizler de hasta olmak istemiyoruz. Elektrikler ödeniyor, kiralar ödeniyor. Herhangi bir kurum veya kimse destekte bulunmuyor.  İyi olacak çok iyi olacak. Bu işler bittikten sonra geçen seneden daha iyi olacak. Bu otellerin rezervasyonundan beli, personel alımlarından satın alma anlaşmalarından beli oluyor” dedi.

Çağla Mansuroğlu adlı vatandaş ise “Bu vakaların düşmesiyle orantılıdır. Kademeli bir şekilde normalleşme bana doğru geliyor. Açılma kademeli bir şekilde ve önlemler alınırsa iyi olacak.  Sosyal mesafeye uyarak ve kuralları çiğneyerek bugün dışarıda oturuyoruz. Bu şekilde önlemler alınırsa iyi olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.