Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Melih Bulu'nun atanmasına yönelik 1 Şubat’ta üniversitenin Güney Kampüs kapısı önünde düzenlenen protestolar sırasında gözaltına alınan 108 kişiden 97'si hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede çoğunluğu üniversite öğrencisi 97 kişinin 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kabul edilerek 97 kişi hakkında dava açıldı. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önündeki protestolar sırasında gözaltına alınan 108 kişiden 10'u hakkında aynı suçlamayla yürütülen başka dava olduğundan, birinin ise 18 yaşından küçük olması sebebiyle dosyaları ayrıldı. İddianamede, Boğaziçili öğrencilerin avukatı Ezgi Önalan da sanık olarak yer aldı.

İddianamede, olay tarihinde sosyal medya üzerinden “#bundansonrasıbizde” başlıklı basın açıklaması ve protesto gösterisi duyurusu yapıldığı, Beşiktaş ve Sarıyer Umumi Hıfzıssıhha Kurulları tarafından Korona virüs tedbirleri kapsamında 5 Ocak 2021 tarihinden 5 Şubat 2021 tarihine kadar toplantı, yürüyüş, gösteri, basın açıklaması vb. faaliyetlerin yapılmasının yasaklandığı, bu kararlara istinaden İstanbul Valiliği tarafından da aynı faaliyetlerin yasaklanmasına karar verilmiş olduğu kaydedildi.

Sosyal medya çağrılarının ardından 1 Şubat tarihinde saat 17.30 sıralarında Beşiktaş Nispetiye Caddesi'nde grupların toplanmaya başladığı anlatılan iddianamede, İstanbul Valiliğince alınan yasaklama kararının polis tarafından gruplara bildirildiği ve dağılmaları yönünde birden fazla kez ikazda bulunulduğu, buna rağmen grupların uyarıları dikkate almayarak Boğaziçi Üniversitesi kampüsü istikametinde slogan atarak yürümeye başladıkları, bunun üzerine kademeli güç kullanılarak gruplara müdahale edildiği belirtildi.

1,5 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddianamede olayda bez bayrak, pankart ile broşürlerin ele geçirildiği ve şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair yeterli şüphenin oluştuğunun anlaşıldığı kaydedildi.

İddianamede çoğunluğu üniversite öğrencisi 97 kişinin ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.