Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

CHP İzmir İl Başkanlığı, yıkılan Buca Cezaevi'nin arazisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarının iptali için itiraz dilekçesi verdi. Bakanlığın İzmir İl Müdürlüğü binası önünde konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "2003 yılında yapılan plandaki yeşil alan, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın planıyla yarı yarıya düşürülürken beton miktarı, yani inşaat kitlesi iki kat artırıldı. Biz buranın betonlaştırılmasına, birilerine rant sağlamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İzmir Bayraklı'da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bu sabah toplanan CHP üyeleri, yıkılan Buca Cezaevi arazisi için hazırlanan imar planlarının iptal edilmesi için itiraz dilekçesi verdi.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in yanı sıra Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç ve Özcan Purçu, CHP il yöneticileri, ilçe başkanları ile meclis üyeleri de dilekçeyi imzalayıp teslim etti.

İZMİRLİLER'E İTİRAZ İÇİN ÇAĞRI

Dilekçelerinin verilmesinin ardından açıklama yapan Deniz Yücel şunları kaydetti:

"Eski Buca cezaevi alanıyla ilgili yapmış olduğu imar planına itiraz dilekçelerimizi vermek için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne geldik. Askı süresi yarın sona eriyor. Salı günü mesai bitimine kadar İzmirli, Bucalı, çevreye ve yeşile duyarlı tüm hemşehrilerimiz bu itirazlarını yapabilirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yapmış olduğu plan, Buca'yı ve eski cezaevi alanını betonlaştıracak bir plan. Buca'nın İzmir'in yeşil alanlara ihtiyacı var. İnsanların eşleriyle çocuklarıyla dostlarıyla vakit geçirebilecekleri, nefes alabilecekleri alanlara ihtiyacı var. Buca Cezaevi böyle bir alan. İzmir Büyükşehir Belediyesi buranın tamamen yeşil alan olması ile ilgili bir plan yaptı. 2003 yılında yapılan ve değiştirilen plandaki yeşil alan, Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın planıyla yarı yarıya düşürülürken beton miktarı yani inşaat kitlesi iki kat artırıldı. Dolayısıyla biz buranın betonlaştırılmasına, birilerine rant sağlamasına izin vermeyeceğiz. CHP il örgütü ve yerel yönetimler olarak bu beton ve rant planının sonuna kadar karşısında olacağız."

"YEŞİL ALAN MİKTARI AZALTILDI"

CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından hazırlanan dilekçede bakanlık tarafından hazırlanan planların 6306 sayıyı yasaya aykırı belirlendiği, yoğunluk artışı getireceği, 40 bin metrekare olan ticaret-konut alanının 70 bin metrekareye çıkartıldığı, yeşil alan miktarının 20 bin 600 metrekareden 11 bin 800 metrekareye düşürüldüğü vurgulandı.

İzmir'in trafik yoğunluğu en yüksek ilçesi olduğu belirtilen Buca'da bakanlığın planlarıyla 7 bin metrekare otopark alanının da tamamen kaldırıldığı ve sosyal donatı alanlarının azaltıldığına dikkat çekildi.