CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa’da çiftçinin sorunlarını dinledi. Çiftçinin anlatımına göre 4 yılda ürün alınan zeytinin kilosunu 9 liradan satıyorlar, fiyat markette 30 liraya çıkıyor; siyah inciri Avrupa’ya ihraç ediyorlar, tanesi 5 liradan satılıyor ancak çiftçiye kilo başına 4 lira veriliyor; aradaki farkı ise aracılar alıyor.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Dürdane köyünde çiftçilerin sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu’na sorunlarını anlatan yaşlı çiftçi, zeytin ağacının dalını keserek, “Ekonomik yönden bunun ürün verebilmesi için 4 yıl geçmesi gerek. Ne yapıyoruz buna? 4 yıl buna bedava ilaç, bakım yapıyoruz” dedi. 4 yıllık emeklerinin karşılığının düşük olduğunu vurgulayan çiftçi, girdi maliyetlerinin de arttığına dikkat çekerek, “İlacın torbası 600 lira” diye ekledi.

Yaşlı çiftçi, zeytini kilosu 8 lira 50 kuruş, 9 lira arasında sattıklarını anlatarak, zeytinin kendilerinden çıkış fiyatıyla marketteki fiyat arasındaki farkı şöyle anlattı:

“Biz bunu yetiştirmek için 4 sene yanında bekliyoruz. 8 ay üretim elde etmek için mücadele ediyoruz. Ne oluyor? 3 günde bizden alınıp, tezgaha konulup satışa geçtiği zaman 30 lira. Bunun vicdan, merhamet, ticari ahlakı kalmadı. Biz çok büyük erozyona uğradık. Biz resmen eziliyoruz.”

AVRUPA PAZARINA GİDİYOR AMA KAZANAMIYORLAR

Yaşlı çiftçi siyah incir de yetiştirdiklerini ve yetiştirdikleri ürünün Avrupa pazarına satılığını aktararak, kendilerinin bu pazardaki satıştan kazanamadıklarını şöyle anlattı:

“Bunun yüzde 75’i Avrupa’ya gider. Ufak, 2’şer kiloluk kutuları var. Satış rakamlarını takip ediyoruz. Kilosu 10 Euro’ya kadar satılıyor. Tanesi bizim parayla 5 liraya satılıyor. Fakat bizim 5-6 tane büyük tüccarlar var… Bazen ayarları kaçıyor. Kilosunu 10 Euro’ya, tanesini 5 liraya sattıkları ürünü şirketleşip, kilosunu 4-5 liraya almak istiyorlar. Yani onda birini bize vermek istiyor.”

“5 TANE KALANTÖR ADAMIN VERGİSİNİ SIFIRLADI DA”

Köyün zeytin ağaçlarının bulunduğu arazilerine “orman vasfını kaybetmiş 2B arazisi” gerekçesiyle el konulduğunu aktaran yaşlı çiftçi, 800 dönüm arazilerine el konulduğunu vurgulayarak, “200 yıllık zeytin ağaçları var. Devlet yok tapusu noksanmış, şudur, budur. E be mübarek adam, sen 5 tane kalantör adamın 600-700 milyar vergi borcunu sıfırlıyorsun da bu köylünün atasından dedesinden kalmış yerini. Bize mi iş yapıyorsun burada” diye tepki gösterdi.

Yaşlı çiftçi köyün yakınından geçen yüksek gerilim hatlarına karşı da dava açtığını kaydederek, davanın son aşamasında Anayasa Mahkemesi’ne bu hatların kaldırılması için başvuru yaptığını ekledi.

PREFABRİK OKUL

Köylüler Kılıçdaroğlu’na okul sorunlarını anlatarak, “Bursa’ya 18 kilometreyiz ama okulumuz prefabrik” dediler. Kılıçdaroğlu bu sorun karşısında şaşkınlığını gizleyemeyerek, “Yapma ya?” diye sordu.

Kılıçdaroğlu yaşlı çiftçiyi dinledikten sonra köy meydanına geçerek, diğer çiftçilerin sorunlarını da dinledi. Çiftçiler 2B arazisi sorununu tekrar etti. Kılıçdaroğlu, köylülerin sorununu dinledikten sonra çözümü için neler yapılabileceğine bakacaklarını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu köy meydanının genç bir kızla sohbet etti. “En sevdiğin ders ne?” diye soran Kılıçdaroğlu’na genç kız, “Türkçe” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Edebiyatçı olacaksın, hadi inşallah” dedi.

Kılıçdaroğlu’na köyde emekli bir yurttaş da sorunlarını aktardı. Emekli yurttaş gençlerin sorunlarından da bahsederek, “Kendi torunum 13 yaşında, onu dahi Avrupa’ya göndermeyi düşünüyorum. Yazık ağlıyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, gençlerin Türkiye’de kalması için onlara istihdam yaratılması ve önlerinin açılması yönündeki Bursa’da yaptığı konuşmayı hatırlattı.

GEMLİK’TE AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Kılıçdaroğlu köy ziyaretinin ardından Gemlik Belediyesi’nin Halk Market, Kurşunlu Yaşlı Huzurevi, Uğur Böcekleri Kreşi, Spor Salonu toplu açılış törenine katıldı. Kılıçdaroğlu’nu açılışta Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertarslan karşıladı.

Kılıçdaroğlu önümüzdeki seçimlerde gençlerin Türkiye’yi demokrasiyle taçlandıracağını söyleyerek, “Size inanıyor ve güveniyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin her yerinde Gemlik zeytininin önemli olduğunun bilindiğini belirterek, bu zeytinin dünyada da bilindiğini ekledi. Kılıdaroğlu, Başkan Sertarslan üreticiden zeytini “2 liraya değil 4 liraya alacağım” dediğini hatırlatarak, “4 liraya aldı mı, aldı. Kim kazandı, çifti kazandı” diye vurguladı.

Kılıçdaroğlu, yurttaşların yeni bir siyaset anlayışını desteklemesi gerektiğini ve buna yakınlarını da ikna etmesi gerektiğini söyleyerek, “Taksi şoförü, minibüs şoförü, eşyanızı taşıyan kamyon şoförüyle konuşun, yakınlarınızla konuşun, akrabalarınızla konuşun, çiftçilerle, kadınlarla konuşun. Deyin ki yeni siyaset anlayışında kavgaya yer yok, hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek, demokrasi olacak, gençler şu tweeti atarsam başıma bir şey gelir mi demeyecek. Gençler size şu garantiyi veriyorum. Sizden oy istiyorum, neden biliyor musunuz? Beni özgürce eleştirin ve korkmayın diye sizden oy istiyorum” diye konuştu.