Ege Bölgesi'nin en büyük badem üretim merkezini fırtına ve dolu vurdu. Önceki günlerde İzmir'de etkili olan dolu ve fırtına nedeniyle 1127 dönümlük arazi üzerindeki 45 bin badem ağacında yüzde 90'a yakın verim kaybı oluştu. Üreticilerden Selami Gerçek, bademliğin geçen yıl aynı tarihteki çiçek açmış hali ile şimdiki halinin fotoğraflarını paylaştı. Gerçek, "Meyve gözlerinin yüzde 90'ını kaybettik. Bu gelecek yılki ürünü de etkileyecek. Devletimizin desteğini bekliyoruz" dedi.

İzmir'de hortum felaketi ile birlikte gelen fırtına ve dolu, Ege Bölgesi'nin en büyük badem üretim merkezini vurdu. Türkiye'nin de hatırı sayılır üretim alanlarından olan, Çeşme'nin Karaköy ve Germiyanköy mevkiilerindeki 1127 dönümlük arazi üzerine kurulu, 45 bin badem ağacının bulunduğu merkezde yüzde 90'a yakın ürün kaybı oluştu. 30 ortaklı Orba Organik Badem ve Tarım Ürünleri A.Ş.'nin Müdürü Cüneyt Emanet, 2010 yılından bu yana Orman Bakanlığı’ndan tahsisli arazide ‘’badem yetiştiriciliği’’ yaptıklarını anlatırken, "Türkiye’de sayılı ve Ege Bölgesi’nde ilk sıralarda yer alan işletmemizin yüksek kapasiteye, tam verime ulaşması için ortaklarımız tüm gayretleri ile 2010 yılından bu yana 23 milyon liranın üzerinde yatırım yapmıştır. Yaklaşık 10 yıllık sabırlı bekleyiş ve emek sonrasında ilk ciddi hasadımızı 2020 yılı ilkbahar-yaz döneminde çağla badem olarak 170 ton rekolte ile gerçekleştirdik. 2021 yılında da 220 ton beklentimiz vardı. Ama 10 Şubat'ta Çeşme Alaçatı, Urla bölgelerinde yaşanan hortum ve dolu afetinde işletmemiz ve yakınımızda bulunan komşu işletmeler büyük zarara uğramışlardır" dedi.

1,5 MİLYONLUK ZARAR VAR

Emanet şöyle devam etti: "Badem meyvesinin çiçeklenme dönemi Şubat ayının ilk haftalarıdır, tam da bu dönemde yaşanan hortum ve dolu afeti sonrasında ağaçlarımızda çiçeklerimizi ve ağaç dallarında bulunan meyve gözlerinde yüzde 90'a yakın hasar oluşmuştur. 2021 hasadında 220 ton beklenen rekolte bu afet sonrasında ancak 20 ton çağla badem ile sınırlı kalacaktır. Maddi kaybımız büyük. Tarımsal üretim faaliyetlerine badem üretimi ile katma değer sağlamaya ve bu üründe dışa bağımlılığı azaltmaya çalışan işletmemiz Nisan- Ağustos döneminde yapılacak olan 2021 hasadında çağla badem olarak düşündüğümüzde 200 ton ürün ve 1.5 milyon liralık bir maddi kayba uğradık. İşletmemizin ticari faaliyetine aksatmadan devam ettirebilmesi için devletin ilgili mercilerinin destekleri beklemekteyiz."

DRAMATİK FOTOĞRAFLAR

Üreticilerden Selami Gerçek de bademliğin geçen yıl aynı tarihteki çiçek açmış hali ile şimdiki halinin fotoğraflarını paylaştı. Gerçek, "Meyve gözlerinin yüzde 90'ını kaybettik. Bu gelecek yılki ürünü de etkileyecek. Devletimizin desteğini bekliyoruz" dedi.