Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin Başiskele ilçesi açıklarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi'nde deniz süpürgeleriyle devam ettiği müsilaj temizleme çalışmalarını inceledi. Kurum, ardından deniz salyası oluşumunu araştırmak üzere faaliyet gösteren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün araştırma gemisi Bilim-2'yi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj sorununun çözümü için yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Kurum, burada yaptığı açıklamada müsilaj sorununun incelenmesi için 91 ayrı noktadan numune alındığını belirterek şunları söyledi:

"Bu gemi her türlü numuneyi alıp analiz edebilen, laboratuvarlarda deney sonuçlarını çıkarabilen beceride ve kabiliyette. Üniversitemizle birlikte, bu çalışmayı yürütüyoruz ve sahadan aldığımız veriler çerçevesinde de hem çalıştayımızda açıkçası sürecimizi yürütüyoruz, alınması gereken acil ve uzun vadeli planlarımızı da bilim insanlarımızla birlikte yine belediyelerimiz, valilerimiz, Marmara kıyısında açıkçası sivil toplum örgütlerimiz, sanayi kuruluşlarımızla hep birlikte inşallah birazdan açıklayacağımız eylem planları çerçevesinde hem kısa vadede hem de uzun vadede yatırımlarımızı yapacağız."

Bakan Kurum, Marmara Denizi'ni kaderine terk etmeyeceklerini belirterek, "Kirlilikle bu noktada yaşamasına müsaade etmeyeceğiz. Aynı Haliç'te Sayın Cumhurbaşkanımız ne yaptıysa Marmara Denizi'mizde de boğazımızda da yapılması gereken tüm adımları, 25 milyon nüfusa hizmet veren ve bu bölgede yaşayan 25 milyon, yine 84 milyon vatandaşımızı ilgilendiren adımları atıyor olacağız" dedi.

"DENİZ ÇÖPLERİ HIZLI BİR ŞEKİLDE TOPLANACAK"

Kurum, müsilaj sorununun çözümü için atılacak ilk adımları şöyle anlattı:

"Katı atıktan karasal çöplere, buradaki sanayi yatırımlarına, ırmaklara, akarsulara, bu alanın izlenmesine, yine Acil Eylem Planı çerçevesinde bu alanın korunmasına, deniz çöplerinin hızlı şekilde toplanmasına yönelik bütün adımlar atılacak. Zaten biz çalışmamızı hep birlikte yürütüyoruz. Çalışmamız sadece bugüne dair değil, hocamız da ifade ettiler. Sürekli üniversitelerimizle bu noktada iş birliği halindeyiz. Bilim insanlarımızın, akademisyenlerimizin görüşleri doğrultusunda atılması gereken adımları atmaya gayret gösteriyoruz. Buradaki deniz suyu sıcaklığının Ege Denizi'ne oranla daha arttığı tespitleri var. Bu noktada sıcaklığı artıran nedenleri de araştırarak tespitlerimizi yaptık. Bilfiil 300 arkadaşımız sahada bütün arıtma tesislerinden numuneler aldılar. Bu numuneleri laboratuvarlarımızda test ettik, numuneler doğrultusunda yapılacak eylem planlarını oluşturduk. Çok kapsamlı, geniş, katılımcı bir eylem planıyla inşallah birazdan belediye başkanlarımızın fikirlerini, görüşlerini, önerilerini, (zaten ekiplerimiz beraber çalıştılar), ilave edilmesi gerekenleri de yaparak inşallah müsilaj problemini tamamen ortadan kaldıracak adımları atacağız."

Bakan Kurum, ardından Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Marmara Bölgesi'ndeki illerin vali ve belediye başkanlarının katıldığı, "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı"na katıldı.