Marmara Belediyeler Birliği'nin müsilaj sorununu görüşmek için düzenlediği toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplantı sonunda 21 başlıklı Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı’nı açıkladı. Buna göre Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması amacıyla bir koordinasyon kurulu oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde alıcı ortama deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin tamamı 7 gün 24 saat online izlenecek. 91 olan izleme noktası 150’ye çıkarılacak.

Kocaeli'de düzenlenen Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı sonrası Bakan Kurum, "Müsilaj probleminin ana nedeni olan iklim değişikliğiyle mücadele yolu ve çözümü; çevre yatırımlarından, yeşil yatırımlardan geçmektedir. Marmara Denizi’mizi bir seferberlik anlayışıyla tertemiz hale getirmek ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin üzerine düşen bir vazifedir" dedi ve eylem planını açıkladı. Plan, özetle şöyle:

“- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde alıcı ortama deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin tamamı 7 gün 24 saat online izlenecek. 91 olan izleme noktası 150’ye çıkarılacak.

- Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşların da içinde bulunduğu bir koordinasyon kurulu kuracak. Yine Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde de bilim ve teknik kurulu oluşturulacak.

- Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı üç ay içerisinde hazırlanacak çalışmalar da bu çerçeve doğrultusunda yürütülecek.

- Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatılacak. Bu çalışmalarla Marmara Denizi’nin biyolojik çeşitliliği de koruma altına alınmış olacak.

- Deniz yüzeyindeki salyalar hem koku hem görüntü kirliliği yaratıyor. Aynı zamanda da denizin dibindeki canlıların oksijen almalarına maalesef müsaade etmiyor. Bu kapsamda Salı günü 7/24 esası itibariyle Marmara Denizi’nde müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine yönelik acil bir çalışma başlatılacak.

- Bölgede bulunan mevcut atık su arıtma tesislerinin tamamı, ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek.

- Marmara Denizi’ne deşarj yapan atık su tesislerinin deşarj standartları üç ay içerisinde güncellenecek, bu standartlara uygun hale getirmeleri sağlanacak.

- Mevcuttaki atık su arıtma tesisleri, yine iyileştireceğimiz atık su arıtma tesisleriyle birlikte mümkün olan her yerde yeniden kullanım oranı artırılacak.

- Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB’lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişleri hızlandırılacak.

- Atık su arıtma tesislerinin yapım ve işletilmesini çok daha kolay hale getirmek için TBMM ile birlikte kamu özel sektör iş birliği modellerini hayata geçireceğiz.

- Marmara Denizi’nde gemilerin atık sularının boşaltılmasının engellenmesine yönelik bir düzenleme üç ay içerisinde yapılacak.

- Kirliliğe sebebiyet veren tersanelerimiz var. Bu tersanelerimize ilişkin de temiz üretim teknikleri yaygınlaştırılacak.”