CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılıp işsiz kalan işçilerin sorunları ve ihtiyaçlarının tespiti için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Yeşil, “Güvencesiz ve kayıt dışı olarak çalıştığı halde işini kaybeden, sosyal yardım almadan yaşamaya çalışan, yalnızca günü kurtarmak için karnını doyurmaya muhtaç hale gelmiş milyonlarca kişi, devletten acil olarak yardım beklemektedir” dedi.

Yeşil ile 21 milletvekilinin imzasının bulunduğu araştırma önergesinde, TÜİK'in 12 Nisan 2021 tarihli işgücü istatistiklerine göre son bir ayda işsiz sayısının 250 bin kişi arttığı, aynı dönemde ise istihdam sayısında 22 bin azalma meydana geldiği belirtildi.

“ZARARI TESPİT EDERSEK ÖNLEM ALMA FIRSATIMIZ OLUR”

Nihat Yeşil’in hazırladığı önergenin gerekçesi şöyle:

“Ne yazık ki 10 milyondan fazla işsiz sayısı ile yeni rekorlar kırılıyor. Bu ülkenin yetişmiş, eğitim almış nitelikli genç nüfusu heba ediliyor. Öncelikle bu sorunu tespit edip kabul etmek, sorunu çözmek için en önemli adımdır. Salgın sürecinde iş güvencesine sahip olup kamuda çalışanları düşünürsek, iş güvencesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha deneyimlemiş olduk. Diğer taraftan kısıtlamalardan etkilenen gıda ve yiyecek sektörünün neredeyse yüzde 25'i iflas etmiş durumda. Bir de üzerine güvencesiz ve kayıt dışı çalışan emekçilerin sayısını düşününce vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Zararın büyüklüğünü tespit edebilmek için, güvencesiz ve kayıt dışı çalışılan sektörleri tespit edip, kaç yurttaşın pandemi sürecinde mağdur olduğunu tespit edersek, mağduriyetlerin bir nebze önüne geçebilecek önlemler alma fırsatımız olur. Sorunlar daha da ağırlaşmadan yardım eli bekleyenlere kayıtsız kalamayız.”