CHP Ekonomi ve Esnaf Masası heyetleri, ziyaretlerini Muş’ta sürdürdü. Parti Sözcüsü Faik Öztrak’a konuşan bir kasap, “Yem fiyatları yüzde 100 arttı. Günde 30 kilo et satarken şu anda bir kilo et satamıyoruz” diye dert yandı. Bir çiftçi, “İki sene sonra Türkiye’de besicilik, hayvancılık diye bir şey kalmayacak. İnsanlar hayvanlarını satmaya götürüyor” dedi.

CHP Ekonomi ve Esnaf Masası heyetleri, milletvekilleri bölge ziyareti kapsamında Muş’ta. Heyet, şehirde sokağa inip esnafın ve çiftçinin sorunlarını dinledi. CHP Sözcüsü, Ekonomi Masası Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’a, derdini anlatan bir kasap; “Şu anda pahalı olduğu için besi yapamıyoruz, tarım bitti. Yem fiyatları yüzde 100 arttı. Günde 20-30 kilo et satarken şu anda bir kilo et satamıyoruz. Vatandaşı parası yok ki yesin” dedi. “Hayvancılığın olduğu yer, hayvancılık bitti” diyen kasap, “Büyükbaş 30- 40 hayvan besliyorduk şu an iki tane besleyemiyorum” dedi.

“YUKARIDAKİLERİN YERLERİ RAHAT AMA İNSANLARIN HALİ ÇOK KÖTÜ”

Babasının dükkanında çalışan, kasabın üniversite mezunu oğlu; şunları söyledi:

“Esnaflıktan mutlu değilim, kendi mesleğimi yapmak istiyorum. Benim dükkanım var bir şekilde kendimi çevirebiliyorum ama üniversitede geçim sıkıntısı çeken bir sürü arkadaşım vardı onlar şu an boşta” sözleriyle gençlerin sorunlarını hatırlattı.

“Paramedik mezunuyum. Ben üniversite mezunuyum, az maaş verdiği için lise mezunu alınıyor işe” diyen esnaf, “İleriye bakarken hiç iç açıcı bir ülke görmüyorum. Gittikçe daha kötü hale geliyor ekonomi olarak, insanların psikolojisi olarak. Yukarıdakiler oturuyor, yerleri rahat ama insanların hali çok kötü” sözleriyle dert yandı.

“İKİ SENE SONRA HAYVANCILIK KALMAYACAK”

Öztrak’a derdini anlatan bir besici, “İki sene sonra Türkiye’de besicilik, hayvancılık diye bir şey kalmayacak. İnsanlar hayvanları kesmeye götürüyor” dedi. “Şu an yeme her gün 3-4 lira zam geliyor yemciye gidip yem almaya korkuyoruz” sözleriyle sitem eden besici, “Diyor ki 80 milyonun sesini kesemem ama üç beş tane besicinin sesini keserim. Et dışarıdan geliyor. Muşta saman kıtlığı var, saman, arpa dışarıdan geliyor” dedi.

“500 LİRAYI ONA VERELİM 16 AY GEÇİNEBİLİYORSA BİZ DE GEÇİNELİM”

Kıraathanesi 16 aydır kapalı olan esnaf, “500 lira kira yardımı verdi o parayı da vermemek için her yolu deniyorlar. 500 lira biz ona verelim 16 ay geçimini sağlayabiliyorsa biz de sağlayalım” sözleriyle isyan etti. Esnaf, “Banka kredilerimiz var ödeyemiyoruz, erteleme yapıyor faiz var, ödesem zaten bunu ödeyeceğim” diye konuştu.

“KAPANMADAN ÖNCE 17 ELEMAN VARDI ŞU AN BİR”

Oyun salonu sahibi bir esnaf, “Her yer açıldı, lebalep her yer dolu sadece okey yerleri açılmadı. Kiram 6 bin lira. Bir buçuk yıldır hiçbir gelirim yok. 5 bin lira bizim neyimizi görecek ki… kapanmadan önce 17 eleman vardı şu an bir kişi var ona da maaşını veremiyorum” dedi.

“SORUNUMUZ VAR, VAR, VAR!”

Yem fiyatlarından şikayetçi bir başka çiftçi, “Besicilikte geçen sene hepimiz zarar ettik. Üç torba yem alacağımız yerden iki torba aldık. Bu sene bir hayvan alamadım, besleyemiyorum” dedi. Çiftçi, “Mağduruz kardeşim mağduruz. Bunun çözümü yok, bitti. Yıllardır battıkça batıyordu, battı. Sorunumuz var, var, var” sözleriyle isyan etti.

Heyete konuşan başka bir çiftçi de “Köyden tarımı bırakıp geldim. Biz ekemiyoruz, mazotun litresi 7 lira olmuş. Gübrenin torbası 200 lira olmuş. Bir an önce seçim gelmiş, öldük artık” dedi.  

 “HANGİ ESNAFA GİTSEN BANKAYA BORCU VAR”

Çiftçi, “İnsanlara daha faydalı olmam lazım, kendime yetemiyorum. Çiftçi çok büyük zararda. Bu iktidar gidip Rusya’dan 45 kuruştan almış. Niye Rusya’dan alıyorsun? Buğdayı Rusya’ya yollardık eskiden” dedi. Çiftçi, “Ben bu sene 130 tane tosun besledim 600 bin tl zarar ettim. Yem 90 bin liraya alıyorduk geçen sene bu zaman. Şu an yem 145 bin daha da yükselecek” dedi ve şunları söyledi:

“Bir memleketin bel kemiği çiftçisidi, esnafıdır, hayvancılığıdır. Bunlar zarar ederse sen nereyi doyuracaksın? Türkiye’nin en büyük ovasına sahibiz bu coğrafyada. Yalandan buğday, arpa ekiyoruz. Burada bir şeker fabrikamız vardı, insanların az çok umudu vardı. Onu da özelleştirdiler. Bu halka yazık. Birkaç kişi doyuyor ama milyonlarca insan bunun perişanlığını çekiyor. Hangi esnafa gitsen bankaya borcu var.”