CHP İstanbul İl Başkanlığı Sağlık Komisyonu, "Kapanma Çağrısı" başlıklı rapor yayınladı. Dört haftalık tam kapanma çağrısı yapılan raporda, "CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir kısmi kapanma değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve iş yeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak dört haftalık tam kapanma öneriyoruz” denildi.

İstanbul’daki vaka ve ölüm oranındaki artışın vurgulandığı raporda, iktidar tarafından alınan ekonomik temelli kararların yetersiz olduğu vurgulanarak "4 haftalık tam kapanma" çağrısı yinelendi.

“İKİ AYDA 100 BİN KİŞİDE VAKA SAYISI 60’TAN 805’E ÇIKTI”

İstanbul’daki vaka sayılarının hızlı bir biçimde arttığı ve Türkiye genelindeki toplam vakanın yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunun belirtildiği raporda, ölüm oranının geçmiş yıllara göre oldukça fazla olduğuna dikkat çekilerek, şu saptamalarda bulunuldu:

"İstanbul ilinde Şubat’ın ikinci haftasında başlayan olgu sayılarında korkutucu artış devam etmektedir. Şubat ortasında 100 bin kişiye düşen olgu sayısı 60 iken, geçen iki ayda hızla katlanarak 3-9 Nisan arasında 805’e çıkmıştır. Bu sayılarla Şubat’ın ikinci haftasında iller sıralamasında 29. sırada olan ilimiz, altı hafta içinde 2. sıraya fırlamıştır. Sağlık Bakanı’nı tüm olguların yüzde 40’ının İstanbul’da olduğunu açıklamıştır.

“ÖNCEKİ YILLARA GÖRE 1774 FAZLA ÖLÜM VAR”

İBB Mezarlıklar Müdürlüğü’nün verilerinde ilimizde toplam vefat sayısını değerlendirdiğimizde 2 Mart’taki normalleşmenin bedelinin diğer yılların aynı tarihler arasındaki ortalamasına kıyasla, 1774 fazla ölüm olduğunu saptamış bulunmaktayız. Bu yıl 1 Mart’tan sonra İstanbul'da önceki 5 yıl ile karşılaştırıldığında 1774 fazla ölüm meydana gelmiştir.”

“COVİD İÇİN AYRILAN YATAKLAR DOLMUŞTUR”

Raporda, vaka sayılarındaki artışa rağmen ekonomik gerekçelerle açılmanın gerçekleştiği ve alınan tedbirlerin halk sağlığı adına yeterli olmadığı belirtilerek, "Ülkemizde ve şehrimizde olgu sayıları ve test pozitiflik oranları artarken açılma kararları alınmıştır. Tamamen ekonomik gerekçelerle ve bilime kesinlikle aykırı olarak alınan bu kararlar vakalarda ve ölümlerde korkunç bir artışa yol açmıştır. Mekanlara girişte HES uygulaması koşulu getirilmiş olsa da bu salgını durdurma konusunda yetersizdir. İlimize ait hastane ve yoğun bakım yatak doluluk oranları maalesef açıklanmamaktadır. Ancak sahadan aldığımız bilgilere göre gerek kamu gerekse özel hastanelerde Covid için ayrılan yataklar dolmuştur" denildi.

"İSTANBUL’DA AŞILAMA EYLÜL 2022’YE KADAR SÜREBİLİR"

İstanbul nüfusunun sadece yüzde 7.5’inin ikinci doz aşıya ulaşabildiğinin belirtildiği raporda, "Vali Ali Yerlikaya, 11 Nisan 2021’de İstanbul’da birinci doz 1 milyon 661 bin, ikinci doz da 1 milyon 153 bin 909 adet aşı yapıldığını açıklamıştır ki bu ilimiz için çok düşük bir sayıdır. Sağlık hizmetleri kapasitemiz yeterli olduğu halde yeterli aşı temin edilemediği için günlük sağlanan aşı miktarında büyük dalgalanmalar vardır. 13 Nisan verilerini değerlendiren Araştırmacı Özkan Soytürk, ikinci doz aşı olanların oranının ilimizde yüzde 7.59 olduğunu, eğer aşılanmada hızlanma olmazsa ilimizde aşılanmanın tamamlanma tarihinin 2022 yılının eylül ayına kadar sürebileceğini hesaplamıştır” uyarısı yapıldı.

“İKİ HAFTALIK KISMİ KAPANMA DEĞİL, 4 HAFTALIK TAM KAPANMA”

Raporun son kısmında ise iktidarın aldığı "kısmi kapanma" kararının yeterli olmadığı ve salgınla mücadele edebilmek için 4 haftalık tam kapanmanın gerekli olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak tam bir ay önce 12 Mart 2021‘de pandeminin birinci yılı dolayısıyla bir basın toplantısı yaparak olguların artışına dikkat çekmiş ve diğer önlemlerle birlikte ekonomik destek sağlamak şartıyla tam kapanma önermiştik. Ancak 13 Nisan 2021’de Cumhurbaşkanlığı hükümeti tüm uyarı ve önerileri göz ardı ederek iki hafta sürecek kısmi kapanma kararı almıştır. CHP İl Başkanlığı olarak göstermelik ve iki haftalık bir ’kısmi kapanma’ değil, bilimin gereklerini yerine getirecek, çalışanlara, işsizlere ve iş yeri sahiplerine ekonomik destek sağlamak suretiyle yapılacak ‘dört haftalık tam kapanma’ öneriyoruz. Kapanma sonrasında da yine bilimin gereklerine uygun kademeli açılma yapılmalıdır. Bunun yanında PCR test sayısı arttırılmalı, vatandaşların hastaneye gitmeden test yaptırabilecekleri güvenli alanlar ve gezici birimler oluşturulmalı, aşılanma süreci hızlanmalı, ilimize, ilçelere, yaş, cinsiyet, mesleklere göre vaka ve ölüm oranları, varyant suş oranları, bulaşma kaynakları şeffaf olarak açıklanmalı, pozitif olgulara izolasyon ve temaslılara karantina imkanları sağlanmalı, ilimize yurt içi ve yurtdışından tüm giriş çıkışlar kontrol altına alınmalıdır."