Haber: ÖZGÜR EREN YILMAZ – Kamera: AŞKIN ÖZDEMİR

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, TEMA raporu ile Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası ilan edildiğinin ortaya çıkmasına tepki gösterdi. Adıgüzel, “Bu inanılmaz bir vahşet. Olanları biliyorduk ama rakamsal ölçekte bu kadar büyüğüne ilk defa şahit olduk” dedi.

TEMA Vakfı, Ordu için hazırladığı maden raporunu yayınladı. Ordu’nun yüzde 74’ünün maden ruhsatlı olduğunu ortaya koyan raporda; kentin doğası, su varlıkları, meraları ve fındık bahçeleriyle biyolojik çeşitliliğinin ve tarımsal üretiminin teminatı olduğu belirtildi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak hazırlanan raporda, Ordu’nun 435 adet 4. grup maden ruhsatı ile tehdit altında olduğu kaydedildi. Raporda, mevcut ruhsat sahalarının hayata geçmesi halinde, bölgenin toprağı suyu, doğal varlıkları, yöre insanının sağlığı ve tarıma dayalı ekonomisinin çok ciddi zararlar göreceği yönünde uyarı yapıldı. 

“BİR DAĞIN TAMAMI MADENCİLİĞE AYRILMIŞ”

ANKA Haber Ajansı'na değerlendirme yapan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, şunları söyledi:

“Rapora göre Ordu’nun yüzde 74’ü madene açılıyor. 435 sahada maden ruhsatı verilmiş. Ordu’muzun böyle bir felaketle karşı karşıya kalması çok üzdü bizi. Ordu fındık ihracatının merkezi durumunda. Türkiye fındığının yüzde 30’unu burası üretiyor. Başka tarım alanları da var. Böyle bir durumda tarım alanlarının yüzde 70’ten fazlası, orman alanlarının yüzde 65’i sit alanlarımızın yüzde 80’i madenciliğe ayrılmış. Burada bir dağın tamamı, Giresun Dağları var bize doğru uzanıyor, madenciliğe ayrılmış görünüyor” dedi.

“İNANILMAZ BİR VAHŞET”

Adıgüzel sözlerine şöyle devam etti:

“Bu inanılmaz bir vahşet. Olanları biliyorduk ama rakamsal ölçekte bu kadar büyüğüne ilk defa şahit olduk. Dün açıklanan raporu sahada da etüt edeceğiz. Ben milletvekili olduğumdan beri bunları tespit ediyorduk. Madenlerin zararları ortaya çıktıkça halkımızın da tepkisinin yükseldiğini görüyoruz. Toplumda madencilikle ilgili çevre bilincinin daha fazla arttığını görüyoruz.

Özellikle Fatsa’da siyanürle altın aranan madenin çevreye verdiği zarar inanılmaz boyutta. Şu anda 2 bin dönüm alanda faaliyetteler, bunu 3 katına çıkartmak için başvuruları var. Biz mevcutlardan rahatsızken şu anda coğrafyamızın geneline yayılan bir durumla karşı karşıyayız. 6 ilçemizin ordu genelindeki yüzde 74’lük rakamı 6 ilçe için yüzde 100’e ulaşıyor. Yaşam alanlarının yüzde 78’ini kapatmışsınız. İnanılmaz rakamlar bunlar.”

“MADENCİLİK SEKTÖRÜ GÖZÜNÜ KARADENİZ BÖLGESİNE DİKTİ”

Son dönemde Karadeniz’deki çevre mücadelelerine değinen Adıgüzel, şunları söyledi:

“HES’lere karşı halkın mücadelesi burada birtakım girişimleri engelledi. Mesela Çamlı’da halk başarılı oldu, mahkemeden de bizden yana karar çıktı ve o işletme çekti gitti. Başka bölgelerde de var. Aslında biz bu (çevre) mücadelelerini Ordu’da çok erken başlattık ama İkizdere biraz da Sayın Erdoğan’ın memleketi olduğu için orada itirazların yükselmesi kamuoyunun dikkatini çekti. Biz bu i6tirazları Rize’de de Ordu’da da tüm Karadeniz’de de artırmak istiyoruz. Madencilik sektörünün gözünü Karadeniz Bölgesi’ne diktiğini gördük ama zamanla bu çalışma tarzının zararlı etkileri görüldükçe halktaki tepki de yükselmeye başlıyor."