CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerine ilişkin hava ölçüm raporlarının 2016 yılından bu yana yayınlanmadığını hatırlatarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a “Verilerin kamuoyuyla paylaşılmama sebebi nedir?” diye sordu. Bakan, hava kirliliğinin çok olduğu bölgede 5 yıldır ölçümü yapılmamasının "büyük bir sorumsuzluk" olduğuna dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilde kurduğu hava kalitesi veri izleme istasyonları üzerinden hava kalitesini ölçüyor. Bakanlık tarafından oluşturulan www.havaizleme.gov.tr  adlı internet sayfasında, İzmir’deki sadece Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı, Bornova, Konak-Alsancak, Konak-Güzelyalı, Buca-Şirinyer ve Seferihisar’da bulunan istasyonların bilgilerine ulaşılabiliyor. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Murat Bakan’ın açıklamasına göre sitede, sanayi bölgesi olması sebebiyle hava kirliliğinin yoğun olduğu Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonları yer almıyor ve bu bölgelerin hava ölçümü yapılmıyor veya hava ölçüm verileri Haziran 2016’dan beri kamuoyuyla paylaşılmıyor.

CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un konu hakkında 2019 yılında verdiği soru önergesine verdiği yanıtta, internet sayfasına veri aktarımı cihazı ve yönetim yazılımı hizmet alımı işinin yürütüldüğü ve yazılımın temin edilmesinin ardından tüm verilerin anlık takip edilebileceği sözünü hatırlattı. Aradan geçen zamana karşın halen verilerin duyurulmadığını kaydeden CHP’li Bakan, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle ikinci bir soru önergesi daha verdi.

CHP’li Bakan önergesinde, bölgede 5 yıldır hava ölçümü yapılmadığını kaydederek, şunları belirtti:

“Büyükşehir Belediyemiz meslek odalarıyla birlikte bu bölgede hava kirliliğiyle ilgili bazı çalışmalar yürütüyor. Bakanlığın da bir an önce üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hem çevre hem halk sağlığı açısından gereken hassasiyet artık gösterilmeli. Önce ölçümlerle durum tespiti yapılmalı ve elde edilen veriler şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalı. Ardından meslek odalarıyla, yerel yönetimlerle ve bilim insanlarıyla değerlendirmeler yapılarak alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar belirlenmeli. Çünkü her şeyden önce yaşamak için nefes alabilmeliyiz. Ve temiz hava, tüm canlılar için, haktır. Bu hakkı korumak, kollamak zorundayız.”

Bakan Kurum’a “Yazılımın temin edilmesinin ardından tüm veriler ilgili internet adresinden anlık olarak takip edilebileceğini belirtmiştiniz. Söz konusu hizmet alımı işi tamamlanmadı mı?” diye soran CHP’li Bakan, hizmet alım işinin tamamlanıp tamamlanmadığının açıklanmasını isteyerek, şu soruları yöneltti:

“Bahsedilen hizmet alımı gerçekleştiyse, biz neden 2016 Haziran döneminden beri Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verilerine hala ulaşamamaktayız? Verilerin kamuoyuyla paylaşılmama sebebi nedir? Bakanlığınız; Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’ün, 2016 Haziran döneminden itibaren 2017, 2018, 2019, 2020 yıllarına ait hava kalitesi verilerini ne zaman paylaşacaktır? 27 Eylül 2019 tarihli 7/19217 esas numaralı yazılı soru önergemde sorduğum ‘İzmir’deki 9 istasyonun içerisinde Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki istasyonlar yer almamaktadır. Bunun sebebi nedir?’ sorusuna verdiğiniz 11 Kasım 2019 tarihli yanıtta, ‘İzmir ilinde (Ege Bölgesi modülü altında) hali hazırda ulusal ağa bağlı 9 adet istasyon bulunmaktadır. Ege Temiz Hava Merkezi kapsamında kurulan 14 adet istasyon da yazılımı tamamlandıktan sonra ulusal ağa bağlanacaktır’ denilmiştir. Söz konusu 14 istasyonun yazılımı tamamlanmış ve ulusal ağa bağlanmış mıdır? Bağlanmadıysa bunun sebebi nedir?