CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Afganistan’dan Türkiye’ye gelen göçmenlere ilişkin, “Mültecilerin ülkemize kontrolsüz bir şekilde girişi, halihazırda omuzlarında mülteci yükü taşıyan ülkemizin kaldıramayacağı bir durumdur; ayrıca ülke güvenliğine de tehdit oluşturma ihtimali oldukça yüksektir” dedi.

Ahmet Ünal Çeviköz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Çeviköz, önergesinde şunları kaydetti:

"ÜLKEMİZİN KALDIRAMAYACAĞI BİR DURUMDUR"

“ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararının ardından, Taliban’ın hedefte olan başkent Kabil’i ele geçirmesi ile ülkedeki istikrar sarsılmış ve belirsizlik ortamı oluşmuştur. Bu doğrultuda Taliban’ın kendi kontrolüne giren bölgelerdeki mahkumları serbest bırakması ve aralarında bu mahkumların da bulunma ihtimali olan mültecilerin ülkemize kontrolsüz bir şekilde girişi, halihazırda omuzlarında mülteci yükü taşıyan ülkemizin kaldıramayacağı bir durumdur, ayrıca ülke güvenliğine de tehdit oluşturma ihtimali oldukça yüksektir. Bu bağlamda;

-Ülkemize yönelen düzensiz göç akınına ilişkin olarak hangi tedbirler alınmaktadır?

-Ülkemizde bulunan Afgan kökenli toplam kaç kişi vardır? Bu kişilerin ülkemizde bulunma statülerine göre dağılımı nedir?

-14 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD başkanı Biden arasında liderler düzeyinde gerçekleştirilen ikili görüşmeden sonra ülkemize kaçak yollardan giriş yapan Afgan vatandaşlarının sayısı kaçtır?

-Bu kişilerin kaçı Afgan hükümetinin ordusuna kayıtlıdır?

-Bu kişilere ilişkin istihbarat raporları mevcut mudur? Aralarında Taliban üyesi kişilerin olup olmadığına ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır?

-Afganistan ile geri kabul anlaşması imzalanması süreci ne aşamadadır?”