CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Aile Hekimliği Tarama ve Takip Katsayısına İlişkin Yönerge’deki bir ücret kesme cezasının, aile hekimlerinin iş bırakma eylemini kırmak için kaldırıldığını öne sürdü. İlgezdi, “İş bırakma eylemi açıklamasından sonra apar topar, cuma gece yarısı, Aile Hekimliği Tarama ve Takip Katsayısına İlişkin Yönerge ile mevcut işlerine ilave kronik hastalıklar ile ilgili takip yapmazlarsa uygulanacak ücret kesintisi maddesi kaldırıldı. Eylemi kırmak için yapılan bu harekete rağmen hekimlerin 15 Ağustos’taki maaşlarından bu kesintiler yapıldı” dedi.

Aile hekimleri, 1 Temmuz'da uygulamaya konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği nedeniyle 16 ağustosta iş bırakma eylemi yapmıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile aile hekimlerinin birçok hak gaspına uğradığını söyledi. İlgezdi, “Aile hekimleri, hakları olan iyileştirmeleri beklerken aksine cezalandırıcı bir yönetmelikle karşı karşıya kaldılar. Pazartesi günü iş bırakma eylemi açıklamasından sonra apar topar, cuma gece yarısı Aile Hekimliği Tarama ve Takip Katsayısına İlişkin Yönerge ile mevcut işlerine ilave kronik hastalıklar ile ilgili takip yapmazlarsa uygulanacak ücret kesintisi maddesi kaldırıldı. Eylemi kırmak için yapılan bu harekete rağmen hekimlerin 15 Ağustos’taki maaşlarından bu kesintiler yapıldı” dedi. 

“YAPILAN KESİNTİLER GERİ ÖDENMEDİ”

“Yönetmelik maddesi değiştiği halde kesinti yapıldı ve bu yapılan kesintiler geri de ödenmedi” diyen İlgezdi, aile hekimlerinin bordrolarının da sisteme yeni yüklendiğini ileri sürdü. 

MAAŞLAR YÜZDE 5- 10 ARASI DÜŞTÜ

Bordroları yayınlamayarak yapılan kesintinin gizlenmeye çalışıldığını savunan İlgezdi, kesintiler nedeniyle aile hekimleri maaşlarının ortalama yüzde 5 ila 10 arası düştüğünü iddia etti.

“YÖNETMELİK DERHAL DÜZELTİLSİN”

CHP’li İlgezdi, yeni yönetmelikte aile hekimlerinin çalışma şartlarını kötüleştiren birçok düzenlemenin de olduğuna dikkat çekerek, “Yeni yönetmelikle aile hekimlerine eklenen iş yükü, negatif performans, yani yapmazsan maaş kesintisi kısmında genişletmeler mevcut. Hekimler açısından kazanım olarak görülebilecek tek bir madde yok. Sansür maddeleri de olan yönetmelikle ‘basına kamu hizmeti hakkında izinsiz bilgi vermek’ diye bir suç icat edilmiş durumda. Bu yönetmelik derhal düzeltilmelidir” dedi.