CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde kurulmak istenen cüruf tesisine karşı mücadele veren yurttaşları ziyaret ederek destek verdi. Tesise karşı başlatılan hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Öztunç, "Yazık günah, burada insanlar uyuyamıyorlar. Kefenin cebi yok, birileri unutmasınlar. Bu kadar parayı bir yere götürme şansları yok" dedi. Tesisi istemediğini söyleyen Alaplılı bir kadın, "Derelerden su içerdik, yapamaz olduk. İstemiyoruz, buraya da istemiyoruz, hiçbir yere de istemiyoruz. Doğamızı istiyoruz, doğamızı" diye sitem etti. 

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı ve Kahmaranmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Zonguldak milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz, Ünal Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı CHP'li Nuri Tekin, CHP il ve ilçe yöneticileriyle birlikte, Alaplı'da üzerinde cüruf tesisi kurulması planlanan göl alanında inceleme yaptı. Halk, bölgedeki cüruf tesisinlerinden şikayet ederken, yeni tesis kurulmasına karşı çıktılarını, doğalarına müdahale etmelerini istemediklerini vurguladılar. 

Doğanın tahrip edilmesini istemediklerini söyleyen Alaplılar'a CHP'li Öztunç ve beraberindeki heyet destek verdi. 

"MARMARA, 'BENİ KİRLETTİN, BEN DE SENİN YÜZÜNE TÜKÜYORUM' DİYOR" 

Türkiye’nin birçok kentinde doğanın tahrip edildiğini belirten Öztunç şöyle konuştu:

“Doğa intikamını alır diyoruz, inandıramıyoruz ama geçen sene Giresun’da selde gördük, intikamını aldı. Şimdi Marmara Denizi’nde görüyoruz. Yıllarca Marmara Denizi’ne pislikler akıtıldı, kanalizasyon verildi, derin deşarj edildi, sanayi tesislerinin atıkları verildi. Bakıyoruz şimdi Marmara Denizi kusuyor. Marmara diyor ki, ‘Ey insanoğlu sen beni kirlettin, ben de senin yüzüne tükürüyorum’.”

"BU DOĞANIN İÇERİSİNDE YANLIŞ YERDE KONUMLANDIRILMAK İSTENİYOR"

Öztunç, Alaplı’daki cüruf tesislerine ilişkin, “Ereğli’de demir çelik, bu bölgedeki insanlarımızın evine ekmek götürmesini sağladı. Yıllarca insanlar burada çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar, çoluğunun, çocuğunun rızkını kazanıyorlar. Geldiğimiz noktada iki cüruf tesisinde maalesef bu doğanın içerisinde yanlış yerde konumlandırılmak isteniyor. Demir çelikten çıkan cüruf dünya teknolojisinde pek çok alanda kullanılıyor. Niye biz kullanmıyoruz? Niye biz sadece 3’te birini kullanıyoruz da 3’te ikisini doğaya atıyoruz?” diye sordu.

"SIKINTIYA GİRER ŞİRKET DİYE BAKMAYIN, CÜRUFLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPIN"

İki cüruf tesisinin kurulmasından OYAK, demir çeliğin sorumlu olduğunu söyleyen Öztunç, “Demir çelik eğer bu cürufu halledebilse, gerek kalmayacak. Demir çeliğe bir çağrı, bir an evvel siz bu işe bir el atın, fazla maliyet oluyor, para çok gidecek, sıkıntıya girer şirket diye bakmayın, cürufla ilgili çalışmayı yapın” çağrında bulundu.

"KEFENİN CEBİ YOK, BİRİLERİ UNUTMASINLAR, BU KADAR PARAYI BİR YERE GÖTÜRME ŞANSLARI YOK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alaplı halkına selamlarını getirdiğini belirten Öztunç, parti olarak cürufa karşı mücadelelerine sonuna kadar destek verdiklerini söyledi. Bölgede ziyaret yapacaklarını öğrendikleri zaman yerel yönetimin Ereğli tarafındaki tesisi mühürlediğini ifade eden Öztunç, “Ama gece yine çalışmaya devam etmişler, arkadaşlar az önce gösterdiler. Yazık günah, burada insanlar uyuyamıyorlar. Kefenin cebi yok, birileri unutmasınlar. Bu kadar parayı bir yere götürme şansları yok. Burası mühürlü halde gece çalışırsa bunun sorumluluğu emniyette, jandarmada validedir valide. Eğer belediye mühürlüyor, gece kaçak çalışıyorsa kaymakam, vali suç işliyor demektir” sözleriyle eleştirdi.

Öztunç, konuya ilişkin vali ve kaymakam ile görüşme yapacağını, mühürlü tesisin çalıştırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

"TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cüruf tesisine karşı hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatan Öztunç, “Milletvekillerimizden Ünal Demirtaş avukattır, kendisi de bu konuda ilgileniyor. İlçe başkanımız, Alaplı Belediye başkanımız, örgütümüz, partililerimiz sizinle beraberdir. Yasal süreçte de bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

"SANDIĞA GİTTİĞİNİZ ZAMAN, 'YETER ARTIK BU SOYDUN DÜZENİNE' DEYİVERİN ARTIK"

Türkiye’nin dört bir yanında doğa mücadelelerinin devam ettiğini anımsatan Öztunç, “İkizdere’de AK Parti’nin yüzde 99 oy aldığı köyü katlettiler, Marmara ortada, Fatsa, Ünye, Tokat, Erzincan İliç, Kaz Dağları… Yapılması gereken bir şey var. Sandık önünüze geldiğinde siz de gereken cevabı verin artık. Sizin gücünüz sandık. Sandığa gittiğiniz zaman, ‘Yeter artık bu soygun düzenine’ deyiverin artık” dedi.

"'KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR', DİYE BİR ANLAYIŞI SAVUNMUYOR MU?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin TBMM Grup Toplantısı’ndaki, "Millet açsa onları da siz doyuruverin” sözlerine CHP’li Öztunç, “Yakışır mı bir cumhurbaşkanına? 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir', diye bir anlayışı savunmuyor mu? Bu dini inancın bir üyesi değil mi? Bunlara cevap vermek sizin göreviniz. Sadece biz değil, siz de yapacaksınız” diye karşılık verdi.

"BURADA, HİÇBİR YERDE İSTEMİYORUZ, DOĞAMIZI İSTİYORUZ, DOĞAMIZI"

Bölgede tarım alanlarının olduğunu, geçimini ürünlerden sağladığını söyleyen Alaplılı bir kadın, cüruf tesislerini istemediğini vurgularken, “Derelerden su içerdik, yapamaz olduk. İstemiyoruz, buraya da istemiyoruz, hiçbir yere de istemiyoruz. Doğamızı istiyoruz, doğamızı” diye sitem etti. CHP’li Öztunç da kadının yanına giderek, mücadelelerine sonuna kadar destek olacaklarını belirtti.