CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, bayram ikramiyelerinden yararlanamayan özel banka ve emekli sandıklarından emekli olanlar için hükümete çağrıda bulundu. Sertel, "13 milyondan fazla emekliye her yıl Ramazan ve kurban bayramında ikramiye veriliyor. Enflasyon karşısında hızla eriyen bin liralık bayram ikramiyesi en az bin 500 olmalı ve bu haktan özel banka ile sandık emeklileri yararlanmalı” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi özel banka ve Emekli Sandığı emeklileri için hükümete seslendi. Özel banka ve emekli sandığı emeklilerinin ikramiyeden faydalanamadığını yazılı açıklama yaparak anlatan Sertel, "Ülkede iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken, sadece emekli ikramiyesi yükselmedi. CHP olarak bayram ikramiyesi bin 500 liraya çıkarılsın diye kanun teklifi verdik AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bu ikramiye en az bin 500 TL'ye çıkarılmalı. Özel banka ile Emekli Sandığı emeklileri de ikramiye alabilmeli" dedi.

"EMEKLİLER BÜYÜK ZORLUK ÇEKİYOR"

Emeklilerin büyük zorluklar yaşadığını belirten Sertel’in açıklaması şöyle:

"Emekliler ve onların hak sahipleri 13 milyonu aşan sayılarıyla en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor. Gelir dağılımı arasındaki adaletsizlikler ne yazık ki emekli maaşları arasında da var. 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bini, yani yaklaşık yüzde 60’ı ise asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkum durumda. Emekli maaşları arasındaki uçurum düzelsin, intibak kaldırılsın diye kanun teklifi verdim, reddedildi. Yine kısa bir süre önce partimiz tarafından bayram ikramiyeleri bin 500 lira olsun diye kanun teklifi verildi. O da reddedildi. AKP iktidarı ve ortağı emeklinin, işçinin, çiftçinin, işsizlerin sorunlarına kulak tıkamaya devam ediyor. Türk lirasının döviz karşısında hızlı değer kaybı, işçi, memur, emekli gibi maaşlı kesimin satın alma gücü bir yılda yüzde 35 eridi. En düşük emekli maaşı bin 500 lira olan bir emeklinin maaşındaki erime dolar karşısında 525 lira oldu ve maaşının satın alma gücü 975 liraya indi. Yine 2002 yılında aylığıyla yaklaşık 8 çeyrek altın satın alabilen en düşük işçi emeklisinin şimdi maaşı sadece 2 çeyrek altına yetiyor. Bütün bunlar ortada iken AKP iktidarı bayram ikramiyesini artırmamakta ve belirli kesimlere haksızlık yaparak bayram ikramiyesi vermemekte ısrar ediyor.”

"EŞİTSİZLİĞE YOL AÇIYOR"

Türkiye'de 300 bin civarında sandık emeklisi olduğunun tahmin edilmektedir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan sandık emeklileri, bu durumun kendileri için eşitsizliğe yol açtığını belirterek bayram ikramiyelerini bekliyor. İktidar bu haklı talebe kulak vererek Ramazan bayramından itibaren sandık ve banka emeklilerini de kapsam içine almalıdır.”