CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, tam kapanmanın ardından yayınlanan “kontrollü normalleşme” genelgesini eleştirdi. Sümer, “Esnaf yine unutuldu. Açıklanan genelge bir umutla bekleyen esnafı yeni bir buhranın içine itti" dedi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer yaptığı yazılı basın açıklamasında 17 günlük tam kapanmanın sona ermesine rağmen esnaf için değişen bir şeyin olmadığını, kapanmada esnafa hiçbir şey verilmediği gibi bir de helallik istendiğini belirtti. Sümer'in açıklaması şöyle:

"FATURAYI KÜÇÜK ESNAFA KESMEK AYIPTIR"

"Pandeminin başından bu yana en ağır faturayı küçük esnaf ödüyor. Hiçbir doğrudan ve karşılıksız destek almadığı gibi tam kapasite çalışmasına da izin verilmiyor. Tam kapanmada dahi yasakların nasıl ihlal edildiğine defalarca şahit olduk. Virüsü sadece esnaf, küçük işletmeler, lokantalar, yayıyormuş gibi davranmak, faturayı küçük esnafa kesmek ayıptır. Tüm dünyada tam kapanma örnekleri varken, aşılama yapmadan tam kapanma kime yaradı sormak gerekir.

"NEYİN HELALLİĞİNDEN BAHSEDİLİYOR"

İktidar, hiçbir destek vermediği vatandaşlarımıza, küçük işletmelere ‘haklarınızı helal edin’ diyerek helallik istiyor. Millet çaresizlikten canına kıyar olmuş neyin helalliğinden bahsediliyor. Bu durum bile iktidarın ne kadar kötü yönetildiğinin ilk ağızdan ispatıdır. Vatandaş destek paketlerinden zaten vazgeçti. Ama en azından sokağa çıkma ve alışveriş ekonomisini düzenleyen kısıtlamaları KOBİ’lere göre ayarlasalardı. Havaların ısınmasıyla birlikte yasakların da kalkacağını düşünen işletmeciler biraz daha toparlanabileceklerini düşünüyordu. Ancak yine aynı kısıtlamalara tabi tutuluyor."