İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Gönül Yıldız, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırması Komisyonu’nda, CHP’den gelen “paralel baro” yorumuna karşı, “Biz burada siyaset yapmak için gelmedik. Eğer başka bir mevzunuz varsa Genel Kurulu orada… Ben asilim, siz vekilsiniz” dedi. CHP milletvekillerinin özür dilenmesi talebine karşılık Komisyon Başkanı Öznur Çalık’tan “iletişim kazası” yorumu geldi. CHP milletvekilleri de toplantıyı terk etti. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “Bu çatı altına gelip de milli iradenin temsilcileri olan milletvekillerine ‘gidin siyaseti Genel Kurul’da yapın’ gibi hadsiz söylemlerde bulunmak ve buna AKP’li komisyon başkanı tarafından seyirci kalınması asla kabul edilemez… Biz siyasetçiler olarak siyaseti nerede yapacağımızı paralel baro başkanına soracak değiliz” dedi.

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’nun dünkü toplantısında, İstanbul 2 No'lu Baro Başkanı Gönül Yıldız bir sunum yaptı. CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’nun “Baroları parçalama, paralel barolar inşa etme konusundaki girişim karşısında parti olarak duruşumuzu kamuoyuyla daha önce paylaşmıştık fakat burada İstanbul Barosunun bulunmayışı komisyonumuz için büyük bir eksikliktir, bunun altını çiziyor ve sebebini öğrenmek istiyorum” sözlerindeki ‘paralel baro’ ifadesinden tartışma çıktı.

Gönül Yıldız, “Biz burada siyaset yapmak için gelmedik, kadına karşı şiddete çözüm üretmek için geldik ve bu konuyu konuşun. Eğer başka bir mevzunuz varsa Genel Kurulu orada arkadaşlar… Bana ‘paralel baro başkanı’ diyemezsiniz” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “Biz üslubunca sorduk. Katılmayabilir, yanlış buluyor olabilirsiniz. Siyaset yapacaksanız cübbenizi çıkarıp geleceksiniz” dedi. Bunun üzerine Gönül Yıldız, “Ben asilim, siz vekilsiniz. Siz bana paralel baro diye söz edemezsiniz” dedi.

Gamze Taşcıer ile CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, bu üslubun saygısızca olduğunu ifade ederek özür dilenmesini istedi. Gönül Yıldız, “Sizin de karşınızda asil bir baro başkanı var” dedi.

Komisyon Başkanı Öznur Çalık da konuyu “iletişim” kazası olarak yorumlayınca CHP’li milletvekilleri toplantıyı terk etti.

CHP'Lİ ÜYELER TEPKİLİ

ANKA Haber Ajansı’na konuya ilişkin değerlendirme yapan Gamze Taşcıer, şöyle konuştu:

“Siyaset yapmak ve yandaş baro olması amacıyla kurulan İstanbul 2 No’lu Barosu’nun Başkanı, TBMM çatısı altında halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerine çok ama çok saygısızca bir üslupla had bildirmeye kalktı. Meclis’e gelip bizlere siyaseti nerede yapacağımızı öğretmeye kalkışan bu kişinin hadsizliği maalesef Komisyon Başkanı’nca da gerekli tepkiyi görmedi. Bu çatı altına gelip de, milli iradenin temsilcileri olan milletvekillerine ‘gidin siyaseti Genel Kurul’da yapın’ gibi hadsiz söylemlerde bulunmak ve buna AKP’li komisyon başkanı tarafından seyirci kalınması asla kabul edilemez. Milli iradeye hakaret düzeyine varan bu yakışıksız tavır karşısında biz de daha fazla orada bulunmadık ve toplantıyı terk ettik. Bir sonraki toplantıda da bu saygısızlığa tepkimizi dile getireceğiz.

Biz siyasetçiler olarak siyaseti nerede yapacağımızı paralel baro başkanına soracak değiliz. Düşüncelerimizi de istediğimiz yerde ifade ederiz. Hele ki bu Meclis çatısı altındayken, bize gelip de 'siyaseti gidin şurada yapın' demek, hadsizliğin çok başka bir seviyesidir. Kendisi istediği kadar alınabilir ancak, Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıkmasına rağmen savunmayı bölmek ve parçalamak için kurulmuş, açılışını AKP-MHP milletvekili ve il başkanlarının yaptığı bir baro, paralel barodur. Siyasete atılmak istiyorsa cübbesini çıkarsın buyursun karşımıza siyasetçi olarak gelsin. Paralel Baro başkanının üslubu, tavrı ve saygısızca sözleri bu baronun kuruluş amacını çok net biçimde ortaya koymuştur.”