Pandemi döneminde kullanımı artan internet konusunda CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’den hükümete eleştiri geldi. Aylık enflasyonda en fazla yükseliş görülen grubun yüzde 17.82 ile telefon ve internet ücretleri olduğunu belirten Adıgüzel, “Her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, internet fiyatları el yakıyor. Olmazsa olmazımız internet artık bir lüks değil, temel bir ihtiyaç ancak iktidar bunu kabul etmemekte ısrarcı” dedi. Türkiye’de sabit internet kullanıcılarının yüzde 70’inin yavaş internet kullandıklarını kaydeden Onursal Adıgüzel, hükümetten temel ihtiyaçlardaki vergi politikasını yeniden gözden geçirerek, vatandaşa ucuz ve hızlı internet sağlanmasını istedi.

"İNTERNET FİYATLARI EL YAKIYOR"

Aylık enflasyonda en fazla yükseliş görülen grubun yüzde 17.82 ile telefon ve internet ücretleri olduğunu belirten Adıgüzel, “Her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, internet fiyatları el yakıyor. Olmazsa olmazımız internet artık bir lüks değil, temel bir ihtiyaç ancak iktidar bunu kabul etmemekte ısrarcı” dedi. Türkiye’de sabit internet kullanıcılarının yüzde 70’inin yavaş internet kullandıklarını kaydeden Onursal Adıgüzel, hükümetten temel ihtiyaçlardaki vergi politikasını yeniden gözden geçirerek, vatandaşa ucuz ve hızlı internet sağlanmasını istedi.

Onursal Adıgüzel, “Tüm dünya vatandaşlarına ucuz ve kaliteli internet hizmeti götürme gayretindeyken, AKP iktidarı art arda yapılan zamlarla, hayat pahalılığıyla iki yakasını bir araya getiremeyen vatandaştan nasıl daha çok vergi toplarız derdinde. Pandemi döneminde iletişim vergisinin oranını yüzde 7,5’tan yüzde 10’a çıkaran başka ülke var mıdır? Türkiye’de bir üniversite öğrencisi bilgisayar sahibi olmak için 36 ay vadeyle tüketici kredisine başvuruyor. Bir gencin bilgisayar alabilmek için maaş bordrosuyla banka şubesine gitmek zorunda bırakıldığı ülkede refahtan, zenginlikten bahsetmek mümkün müdür?” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

"YÜKSEK VERGİLER YÜZÜNDEN VATANDAŞ, BİR TELEFONU KENDİNE BİR TELEFONU DEVLETE ALIYOR"

OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin en yavaş internet hızına sahip olan ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Onursal Adıgüzel, yüksek vergi oranları nedeniyle vatandaşın bir cep telefonu kendine, diğerini ise devlete almak durumunda bırakıldığını öne sürdü.

Türkiye’de vatandaşın sadece internet hizmetleri için yüzde 18 KDV, yüzde 10 ÖİV (Özel İletişim Vergisi) ödediğinin altını çizen Adıgüzel, “Bunlar sadece faturaya yansıyanlar. Bir de vatandaşın cihaz alırken ödedikleri var. Örneğin; Türkiye’de bir vatandaş cep telefonu almak istiyorsa, yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, yüzde 10 TRT Bandrol ücreti, yüzde 50 ÖTV, yüzde 18 KDV derken, neredeyse cihazın vergisiz fiyatı kadar vergiyi de devlete ödüyor. Vatandaş bir cep telefonu kendisine alırken bir tane de devlete alıyor. Peki, ödediği verginin karşılığını alabiliyor mu? Hayır. Altyapı, yatırım eksikleri, vatandaşa hizmeti öncelemeyen politikalar nedeniyle vatandaş pahalı ve hepsinden öte yavaş ve kalitesiz internet kullanmaya devam ediyor. Türkiye’de dolaylı vergi uygulamaları absürt bir hale gelmiş durumda.  İnternet hizmetleri de dahil olmak üzere temel ihtiyaçlardaki vergi politikasının acilen revize edilmesi gerekmektedir” dedi.