CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun Osmangazi Köprüsü’nden 24 Temmuz 2021 tarihinde 64 bin 406 araç geçtiğini; 40 bin araç geçiş garantisinin gerçekleşme oranının rekor olduğunu açıklaması üzerine; "Geriye 364 gün ne olacak? Neden sadece bir güne ilişkin verileri açıklıyorsunuz? İktidar vatandaşa tek günün değil, her günün, 365 günün hesabını vermelidir" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nın son günü olan 24 Temmuz’da Osmangazi Köprüsü’nden 64 bin 406 araç geçtiğini açıkladı ve "Yüzde 161'lik garanti karşılama oranı ile rekora imza atıldı" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Bakan Karaismailoğlu'nun açıkladığı verilerin yalnızca bir güne ilişkin olduğunu vurgularken, "24 Temmuz yalnız bir gün, geriye 364 gün ne olacak?" diye sordu. 

"VATANDAŞLARIMIZ, KÖPRÜLERDEN GEÇSE DE GEÇMESE DE ÖDEMİYOR MU, ÖDÜYOR"

Bakan Karaismailoğlu'na seslenen Akın, şunları söyledi:

"Neden sadece bir güne ilişkin verileri açıklıyorsunuz? Kamu bütçesinde büyük bir yük olan, gedik üstüne gedik açan, yandaş şirketlere halkın cebinden çıkan parayla verilen garantileri masumlaştırmaya çalışılıyor. Tamamen algı yaratılmaya çalışıyor. Bu paraları vatandaşlarımız köprülerden geçse de geçmese de ödemiyor mu? Ödüyor, o zaman AK Parti iktidarı, yap-işlet-devret projesi kapsamında araç geçiş ve gelir garantisi verilen projelerin tek bir gününü değil, şeffaf, açık bir şekilde her gününü, her zaman açıklasın.”

"AK PARTİ İKTİDARI, İŞİNE GELDİĞİ GİBİ -MIŞ GİBİ YAPARAK GÖZ BOYUYOR"

AKP iktidarının, verileri şeffaf bir şekilde açıklamadığını söyleyen CHP'li Akın, "AK Parti iktidarı, işine geldiği gibi -mış gibi yaparak göz boyuyor. Söz konusu yap-işlet-devret projelerinin rekor kırıp kırmadığını anlamak için tek bir güne değil 365 günün tamamına bakılması gerekir. Bakan beyin, rekor kırıldığını belirttiği tarih hem pandemi kısıtlamalarının uygulanmadığı bir dönem hem de dokuz gün süren Kurban Bayramı tatili sonuna denk gelen bir dönemi kapsamıyor" dedi. 

"BUGÜNE KADAR SORU ÖNERGELERİNE, 'TİCARİ SIR' GEREKÇESİYLE YANIT VERMEYEREK SESSİZ KALDI"

Akın, şehirlerarası trafiğin en üst noktaya ulaşabileceği bir dönem olduğunu ifade ederken, şöyle konuştu:

"Böyle bir dönemden böyle bir çıkarım yapmak hatalı bir bakış açısıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, araç ve gelir garantisi verilen bu projelerle ilgili bugüne kadar soru önergelerine 'ticari sır' gerekçesiyle yanıt vermeyerek sessiz kaldı. Türkiye'de 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanan tam kapanma dönemde şehirlerarası yolculuklar da kısmen yasaklanmıştı. Biz o zaman da sorduk. Araç geçiş ve gelir garantilerinin gerçekleşme oranı nedir diye sorduk. Bunu açıklamadılar ve bu veriler gizlediler.”

"İKTİDAR, VATANDAŞA TEK GÜNÜN DEĞİL 365 GÜNÜN HESABINI VERMELİDİR"

CHP'li Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na şu çağrıyı yaptı:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, tek bir günün verilerini açıklamak yerine yap-işlet-devret kapsamında araç geçiş ve gelir garantisi verilen tüm projelerle ilgili gerçekleşme oranlarını şeffaf bir şekilde açıklamalıdır. İktidar vatandaşa tek günün değil, her günün, 365 günün hesabını vermelidir."