CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, yeni bulunan Helenistik Dönem'in ünlü astronomu ve şairi Aratos'un anıt mezarının başında Prof. Dr. Remzi Yağcı’dan bilgi aldı.

Arkeologlar, Mersin'de, Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında, Helenistik Dönem'in ünlü astronomu ve şairi Aratos'un anıt mezarının dromos olarak adlandırılan geçidine ulaşıldı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Aratos’un mezarı başında Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı’dan bilgi aldı. Yağcı, kazının normal seyrinde devam ettiğini ve tabana ulaşmaya planladıklarını dile getirerek, alanı ziyarete açmayı planladıklarını açıkladı. Mezarın "benzersiz" olduğunu dile getiren Yağcı, şunları belirtti: 

"Anıt mezarın bulunduğu bölge, Soli Pompeipolis Antik Kenti'nin nekropol alanı olduğunu gösteriyor. Buranın bir mezar anıtı olduğunu gösteren, dar ve uzun geçit olan 'dromos' ortaya çıkarıldı. Dromosu kazdıktan sonra yapının tarihlenmesiyle ilgili kesin bilgiler elde etmeyi umuyoruz. Geçen yıldan bu yana en az 2 metre aşağıya inilerek son aşamaya gelindi ve tabana yaklaşıldı. Buranın mimari mezar anıtı olarak farklı bir yapısı var. Mezar, eşsiz bir yuvarlak şeklinde. Bu yapı hem anıt mezar olarak önem taşıyor hem de mimari olarak farklılık gösteriyor. Bu yönden değerlendirecek olursak Aratos ile özdeştirilen bu yapıya 'benzersiz' diyebiliriz."

Mersin Üniversitesinin (MEÜ) de destek verdiği kazıda ekipler, izleri milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla uzanan sütunlu caddenin yakınındaki alanda olduğu değerlendirilen Aratos'un anıt mezarında, lazer tarama teknolojisi "lidar" ve fiziksel nesneler ile çevre hakkında fotoğraflarla bilgiler veren "fotogrametri" yöntemleriyle tarama yaptı. Tarama sonucu tespit edilen Helenistik Dönem'in ünlü gök bilimcisi ve şairi Aratos'un anıt mezarına ilişkin veriler, 3 boyutlu teknolojiyle kayıt altına alınarak dijital ortama aktarılacak.