CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Balıkesir’de “okulların depreme dayanıklılığı için yapılan güçlendirme çalışmalarının bir ‘ihale çetesi’ tarafından engellendiği” iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Aytekin, “Deprem riskli binalar, ihale çetelerinin elinde oyuncak olmuş” değerlendirmesini yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, deprem riski olan Balıkesir’de okulların dayanıklılığı için yapılan güçlendirme çalışmalarında yapılan engellemelere dikkat çekti.

Aytekin, okullarda yapılan güçlendirme çalışmaları için hazırlanan ihale şartnamelerinin kişiye özel olarak değiştirildiğini söyledi. İhale yaklaşık bedellerinin belirli firmaların isteği doğrultusunda değiştirildiğini belirten Aytekin, “Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ihale çetesinin çöktüğü” iddiaları olduğunu vurguladı. Aytekin, yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“İHALE ŞEBEKESİYLE ÇALIŞAN BİR GRUP OLDUĞU İDDİALARI VAR”

“Milli Eğitim’deki rezalet, kokuşmuşluk şimdi de çocuklarımızın hayatını tehdit ediyor. Deprem riskli binalar, ihale çetelerinin elinde oyuncak olmuş. Milli Eğitim Müdürlüğü içerisinde ihale şebekesiyle çalışan bir grup olduğu iddiaları var. Milli Eğitim Bakanı Selçuk bu iddialara cevap vermek zorundadır.

“MİLLİ EĞİTİM ÇOCUKLARIMIZIN HAYATINI RİSKE ATMAKTAN ÇEKİNMEMİŞTİR”

Balıkesir’de güçlendirme çalışması istenen binaların bazılarında yıkım yapılması ve yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Bu binaların çoğu en kalitesiz betonlardan, demirlerden oluşan temeli çürük okullardır. Buralarda güçlendirme çalışması tutmaz. Nitekim, Edremit ve Kepsut ilçelerinde iki okulda güçlendirme çalışması istenmişken, müteahhitçe yapılan karot testlerinde binanın güçlendirmeyle ayakta kalamayacağı yeniden yıkılıp tekrar inşa edilmesi gerektiği zorla kabul ettirilmiştir.

İşin kırılma noktası da burasıdır. Milli Eğitim ne hikmetse, okulu yıkmamayı yerine güçlendirme yapılması gerektiğini dayatmıştır. Çocuklarımızın hayatını riske atmaktan çekinmemiştir. Yine aynı şekilde, 4-5 katlı binalarda fayans zeminlerin sökülüp yerine yeni fayansların takılması, çıkan fayansların dönüşümde kullanılması önerilmişken, birileri ne hikmetse fayansların üzerine fayansları döşeyin diyerek hem binaya ek yük bindirmiş hem de tasarruftan kaçınmıştır.”

“DOĞRUDAN YIKIM KARARI ALINAN KAÇ OKUL VAR”

Aytekin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Aytekin, şu sorulara yanıt aradı:

“-Balıkesir ili sınırları içerisinde depreme dayanıklılık testi yapılan okul sayısı kaçtır?

-Balıkesir ili içerisinde kaç okulda bina güçlendirme çalışması yapılma kararı alınmıştır? Kaç okulda güçlendirme çalışması yapılmıştır?

-Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılmadan, doğrudan yıkım kararı alınan kaç okul vardır? Bu yıkımlardan kaçı gerçekleşmiştir?

-Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılan okullar ne zaman eğitim öğretime açılacaktır?

-Balıkesir ilinde binaları depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan okullarda eğitim öğretim hangi okullarda yapılacaktır?

-Balıkesir ilinde güçlendirme çalışması yapılan okullardaki yapım ve inşa ihaleleri, hangi yasal mevzuata göre verilmiştir? İhale Kanunu çerçevesinde ise, ilgili kanunun hangi maddesi çerçevesinde ihaleler yapılmıştır? İhaleleri kazanan firmalar hangileridir?”