CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, geçen yıl çiftçinin 15 liraya sattığı yer fıstığının bu yıl hasat öncesinde 5-6 liraya kadar düşmesine tepki gösterdi. Barut, “Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklanmalı ve alım yapılmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi, üretici birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri, yer fıstığını da alım kampanyasına dahil ederek üreticilerin elini güçlendirilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı yer fıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz” dedi.

Adana'nın Ali Hocalı köyündeki yer fıstığı tarlalarına gidip üreticilerin sorunlarını dinleyen Ayhan Barut, "Türkiye'de yaklaşık 200 bin ton civarında yer fıstığı üretiliyor. Ülke üretiminin yüzde 60'ı, yaklaşık 120 bin tonu Adana'dan karşılanıyor. Bölgemizde yer fıstığı hasadı çok kısa bir süre sonra başlayacak ama yer fıstığının fiyatları ne hikmetse düşüyor. Bu akıl almaz durumu, vahim tabloyu değiştirmek zorundayız" dedi.

Ekonomik krizle birlikte Türkiye'de her şeyin zamlandığını söyleyen Barut, şöyle konuştu:

"Tarımda üretim maliyetleri fahiş oranda artarken geçen yıl çiftçiden 15 liraya alınan yer fıstığının fiyatı piyasada 5-6 liraya kadar geriledi. Bunu anlamak asla mümkün değil. Döviz artıyor, maliyetler fırlıyor, her şeye aşırı zam geliyor ama çiftçinin ürünü para etmiyor. Bu vahim durum nedeniyle birkaç güne kadar hasat yapacak olan yer fıstığı üreticimiz kaygılı. Hasat yaklaşırken çiftçinin yaşadığı bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde büyük zarar görecek olan çiftçimiz ekimden vazgeçecek.

Çiftçimiz yer fıstığı fiyatının artan maliyetler nedeniyle en az 15 lira olmasını bekliyor. Bunun için piyasaya müdahale edilmeli. Üretici birlikleri eliyle çiftçiyi rahatlatacak alım fiyatı açıklanmalı ve alım yapılmalıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi, üretici birlikleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri, yer fıstığını da alım kampanyasına dahil ederek üreticilerin elini güçlendirilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığı'nı yer fıstığı üreticisinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz. Tarıma destek verin, çare bulun.”

“SESİMİZ DUYULSUN”

Ali Hocalı köyünde yer fıstığı üretimi yapan çiftçi Necati Ortatepe ise "Geçen yıl yer fıstığını 15 liradan sattık. Mazottan gübreye tüm üretim maliyetleri iki kat arttı ama ürün fiyatı geriledi. Zaten yer fıstığının maliyeti 10 lirayı buluyor. Maliyetin altındaki fiyatlar çiftçiyi tarımdan kopartır. Sesimiz duyulsun, yardım eli uzatılsın" dedi.