AHMET ÜNSAL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, eylül ayının ilk haftası bitmesine rağmen kuru üzüm alım fiyatlarının hâlâ açıklanmamasını eleştirdi. Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli için, “Çiftçinin gözü kulağı Bakan’dan gelecek açıklamada. Ne TARİŞ ne TMO üzüm alıyor. Her fırsatta Manisalı olmakla övünen Tarım Bakanı ise ortada yok. Bakan nerede” dedi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, yaptığı açıklamada, kuru üzüm alım fiyatının geçen yıl 27 Ağustos’ta açıklandığını hatırlatarak, “Üzüm üreticileri haftalardır açıklanacak üzüm alım fiyatını bekliyor. Üzüm kesildi, kurutuldu, satılıyor. Üzüm sezonu bitiyor, daha fiyat açıklayan yok. Çiftçinin gözü kulağı Bakan’dan gelecek açıklamada. Ne TARİŞ ne TMO üzüm alıyor. Her fırsatta Manisalı olmakla övünen Tarım Bakanı ise ortada yok. Bakan nerede” diye konuştu.

“GEÇEN SENE 12,5 LİRA OLAN ÜZÜM, 10-11 LİRAYA SATILIYOR”

Başevirgen, üreticinin fiyat belirsizliği nedeniyle üzümünü 10-11 liradan tüccara satmak zorunda kaldığını belirtti. Başevirgen, açıklamasına şöyle devam etti:

“Manisa’da üzüm üreticisi kan ağlıyor. Çiftçi, bir yıllık emeğinin karşılığını yok pahasına satıyor. Geçen sene 12,5 liradan sattığı üzümü bu yıl 10-11 liradan tüccara satıyor. Çiftçi iklim değişikliğinin etkisi, kuraklık, don ve düşük rekolteden dolayı zor durumda. Birikmiş borçları var. Üzümü satmazsa borcu ödeyemeyecek. Ancak Bakan fiyat açıklamadığı için üzüm üreticisi ne yapacağını şaşırmış durumda. Geçen yıldan düşük bir fiyata üzümünü satmayı hiçbir üretici istemiyor ama mecbur kalıyor.” 

“ÜRETİCİ SÖMÜRÜLÜYOR, BAKAN TÜCCARIN YANINDA SAF TUTUYOR”

Fiyat açıklanmadığı için TMO ve TARİŞ’in üzüm almadığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Bu durum tüccarın ve aracıların işine yarıyor. Zorda kalan üreticiden, geçen seneden daha ucuza üzüm alıyor. Şu anda üzüm üreticisi resmen sömürülüyor. Piyasada üzüm kalmadıktan sonra, üretici tüccara zararına üzüm sattıktan sonra açıklanacak fiyatın da hiçbir anlamı kalmıyor. Görüyoruz ki Bakan, bu sessizliği ile tüccar ve aracıların tarafında saf tutuyor” dedi.

“MALİYETLER ARTTI, 18 LİRANIN ALTINDA FİYAT KABUL EDİLEMEZ”

Tarımsal üretimde artan maliyetlere dikkat çeken Başevirgen, şunları kaydetti:

“Maliyetler nedeniyle çiftçiler zor günler geçiriyor. Üreticiler, TMO'nun üzüm için adil bir fiyat belirlemesini bekliyor. Geçen yıl 450 lira olan ot ilacı bu yıl 800 liraya çıktı. DAP gübresi 180 liradan 310 liraya yükseldi. Mavi bordo bulamacı geçen sene 200 lira idi, bu sene 400 lira. Geçen yıl bir dönüm üzüm bahçesinin ortalama genel maliyeti en az yüzde elli arttı. Bunların hepsi gider. TMO bunları göz önüne alıp doğru ve emekten yana bir karar vermezse çiftçi para kazanamaz, borçlarını ödeyemez. Bu nedenle üzümde 18 liranın altında fiyat üretici için kabul edilemez. Bakan üzüm üreticisini daha fazla mağdur etmeden fiyat açıklasın.”