CHP İzmir Milletvekili Kani Beko; Meclis şube kütüphanesinin Kuran okuma yeri, dini sohbetler ve Diyanet İşleri'nin kitaplarının sergileneceği alan haline getirildiğini öne sürerek, “Burası cami değil, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin meclisi. Yakın mesafedeki Kocatepe’de yeterince büyük okuma salonlarınız yetmiyor mu” sorusunu yöneltti. 

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM yerleşmesinin mimari yapısının değiştirilmeye devam edildiğini belirtti.

CHP'li Beko, 1985 yılında yapılan Meclis Cami yanında bulunan ve gazete okuma yeri olan Şube Kütüphanesi’nin; Kuran ve tefsir, dini kitap okuma ve sohbetlerinin yapılacağı, diyanet kitaplarının sergileneceği yer olarak düzenlendiğini açıkladı. Beko, Diyanet İşleri'nin meclise çok yakın olan Kocatepe Camii'nin altında Kur'an okuma ve dinleme salonlarının da bulunduğu çok büyük bir mekanının olduğunu hatırlattı.

Beko, “Burası cami değil, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin meclisi. Yakın mesafedeki Kocatepe’de yeterince büyük okuma salonlarınız yetmiyor mu” sorusunu yöneltti.

Açıklamasında, daha önce muhalefetin tepkisine rağmen milletvekili odalarının bulunduğu A ve B blokların yıkılıp, Meclis’in dışarıdan kiralanan binalarda kiracı konusuna düşürüldüğünü belirten Beko’nun açıklaması şöyle:  

“AKP döneminde Meclis Başkanlığı yapanlar yerleşkeye geri dönülmez zararlar verdi. Sayın Arınç döneminde başlayan kültürel ve akıl dışı yıkım halen devam ediyor. Dağı taşı betona çeviren iktidar, Meclis’in orijinal doğal dokusunu yok ederek tamamen betonlaştırdı. 

Hatırlatmak isterim tekrar; Meclis caminin yanında yer alan şube kütüphanesi, ünlü Mimar Behruz Çinici imzasını taşıyor ve Ağahan ödüllü bir bina.

Ülke yangın yerine dönmüş meclis yönetiminin başka işi kalmamış bunlarla uğraşıyor. Ayrıca Meclise verilen Ağahan ödülünün kaybolduğu söyleniyor. Sayın Şentop o ödülü bize bir gösterirse çok sevinirim. Yine her sene olduğu gibi Meclis Genel Kurulu’nun tadilatları sürüyor.

Meclisi’n itibarı koltuk ve sandalyeleri her sene değiştirmekle olmaz. Oradan çıkan yasalarla olur. Yine büyük paralar harcanıyor. ‘Tasarruf, tasarruf’ deniliyor, bunları nereye koymak gerekiyor? Sayın Şentop bu israfa artık dur demelisiniz."

“TERCÜMAN OLMASINA RAĞMEN, 10 TANE OSMANLICA BİLEN PERSONEL ALINDI MI?”

Daha önce çevrilmiş olan ve Meclis’te muhafaza edilen İstiklal Mahkemesi Kararları'nın "Bazı yerlerinde yanlışlık ve eksiklik var" denilerek yeniden çevrilmesi için Meclis Başkanı Şentop'a tavsiyelerde bulunulduğu ve  Meclis Kütüphane Müdürü Abdülhekim Koçin'in Meclis’te bulunan tercümanlar yerine, ihale yapılmadan dışarıdan istediği kişilere çeviri yaptırdığı iddialarını da sıralayan Beko, “Sayın Şentop'a sormak istiyorum; Meclis kütüphanesinde halen görev yapan Osmanlıca-Türkçe tercüman olmasına rağmen, 10 tane Osmanlıca bilen personel alımı yapıldığı iddiaları doğru mu dur?" dedi.

MOBBİNG İDDİALARINI DA SORDU

Beko, TBMM Başkanı Şentop’a, Meclis’de çalışan personele mobbing uygulandığı iddialarını da gündeme getirerek, Şentop’tan şu soruların yanıtını istedi:

“Meclis Kütüphanesi ve Destek Hizmetleri Başkanlığı’nda çalışan bazı personellere mobbing yapıldığı, Meclis Kütüphane Müdürü Koçin'in, deneyimli personele görevi dışında talimatlar vererek mobbing uyguladığı doğru mudur? Çünkü bu gibi şikayetler devamlı tarafıma da iletiliyor. Sayın Şentop’u kendisini de zarar verecek olan, kafasına göre hareket eden ve çizmeyi aşan bazı bürokratları bertaraf ederek, kendi himayesinde çalışan personelin sorunlarını çözmeye davet ediyorum.”