Delta varyantına ilişkin Sağlık Bakanlığının elinde yeterli veri bulunmadığına dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Bugüne kadar kaç test yaptınız? Kaç laboratuvarda Delta tanısı konulabiliyor? Pozitif vakalarda Delta oranı nedir?" sorularını yöneltti.

Covid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantı ile birlikte vaka sayılarının katlanarak artmaya devam ettiğini vurgulayan ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda elinde yeterli veri bulunmamasını eleştiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in yazılı açıklaması şöyle:

“ETKİLİ TEDBİRLER GEREKİYOR”

“Covid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantı, vaka sayılarının daha da artmasına neden olurken, salgınla mücadeleyi daha da güç hale getiriyor. Dolayısıyla salgını kontrol altına alabilmek için bu dönemde Delta varyantına karşı da etkili tedbirler gerekiyor. Tedbir alabilmeniz için de Delta varyantının tespiti ve pozitif vakalar arasındaki oranının sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesi büyük önem taşıyor. Oysa Avrupa Birliği ülkeleri, Delta varyantının yayılmaya başladığı ilk günden itibaren önlemlerini bu yönde alırken ve düzenli olarak Delta varyantının yayılım hızı ve pozitif vakalar arasındaki oranını tespit ederken Türkiye henüz bu konuda da yeterli önlemleri almamış gözüküyor.

“SON AÇIKLAMA 15 GÜN ÖNCE”

Sağlık Bakanı, Delta varyantına karşı en son açıklamasını 15 gün önce yaptı ve 750'leri bulduğunu söyledi. Fakat bilim insanları, şu anda her 3 vakadan neredeyse 2'sinin Delta varyantı olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Avrupa'da söz konusu rakamlar tek tek açıklanırken Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki verileri eksik kalıyor.

“BAKANLIK DELTA İLE KÖREBE OYNUYOR”

Çünkü, Türkiye'de şu anda Delta varyantının tespitine yönelik işlem yapılabilen laboratuvar sayısı çok sınırlı düzeyde. Delta varyantını saptamak için kullanılan test sayısı ne kadar? Hangi laboratuvarlarda bu inceleme yapılabilmektedir? Pozitif vakaların kaçı Delta varyantı? Delta varyantının yayılım hızı nedir? Bu soruların yanıtını vermeden salgınla mücadele edemezsiniz. Bu veriler elde edilemediği için de COVID-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantına karşı kör bir şekilde gidiyoruz. Öte yandan ülkemizde aşılamanın başladığı 11 Ocak 2021 tarihinden bu yana uygulanan aşıların türlerine göre etkinliğini ortaya koyacak verilerin açıklanması gerekiyor. Tam aşılılarda pozitiflik, klinik tablo, yoğun bakımda yatış ve ölüm oranları açıklanmalı.

 “YOĞUN BAKIM HASTALARINDA ORAN NEDİR?”

Yoğun bakımda yatan hastalarda ve yaşamını yitiren Covid hastalarında aşısızların/eksik aşılıların oranı nedir? Aşılama konusunda deneyiminin ve birikiminin oldukça yüksek olduğunu bildiğimiz birinci basamak sağlık örgütlerinin pandemi süresince ve özellikle aşılama konusundaki performansına ilişkin veriler nelerdir? Sağlık Bakanlığı, bu ve bunun gibi onlarca sorunun yanıtını veremiyor. Veremediği için de salgınla nasıl mücadele edeceğini bilemiyor ve buna yönelik politikalar geliştiremiyor.”