CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cumhur İttifakı belediyelerine yerel seçimlerden sonra yardım yaptığını belirterek, “Yerel seçimlerden sonra yine Bakanlık tarafından belediyelere 432 milyon lira tutarında nakdi yardım yapıldığını da biliyoruz. Bakanlık bu yardımların hangi belediyelere yapıldığını da gizliyor ama bunun da takipçisiyiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere yaptığı yardımlarla ilgili verileri ortaya çıkardı. Buna göre, bakanlık; son üç yılda 994 belediyeye 2 bin 628 araç yardımı yaparken, bu yardımların yüzde 97’si Cumhur İttifakı belediyelerine verildi. CHP ve diğer tüm muhalefet belediyelerine ise sadece yüzde 3 oranında yardım yapıldı.

Buna göre; sadece Konya’daki AKP-MHP belediyelerine yapılan yardımlar, tüm muhalefet belediyelerine yapılan yardımdan fazla.

CHP’li Torun, “Tüm belediyelere tarafsız olması gereken bir Bakanlık, açıkça partizanlık yaparak görev suçu işlemektedir. Adli yıl açılışında ‘devletin dini adalettir’ diyen Erdoğan’a sesleniyorum: Sizin adaletiniz işte budur” dedi.

“BAKANLIK GİZLEDİĞİ VERİLER ORTAYA ÇIKTI”

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, şunları belirtti:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere araç yardımı ve nakdi yardım yapma yetkisi bulunuyor. Biz de Kasım 2020’de bir soru önergesiyle, hangi belediyelere yardım yapıldığını sorduk. Ama maalesef bu sorularımıza yanıt alamadık. Bunun üzerine Bakanlığın son üç yılda belediyelere yaptığı araç hibe ve tahsisleriyle ilgili resmi verilere ulaştık. Ortaya çıkan tablo iktidarın adaletsizlik ve partizanlıkta geldiği son noktayı gözler önüne seriyor.

“6 AKP BELEDİYESİNİN ALDIĞI ARAÇ TÜM MUHALEFETTEN FAZLA”

Verilere göre Bakanlık son üç yılda 994 belediyeye, 2 bin 628 araç yardımında bulunmuş. 708 AK Partili belediyeye 2 bin 55, 193 MHP’li belediyeye 399 araç verilirken, 247 CHP’li belediyenin sadece 39’una 61 araç gönderilmiş. Yani Bakanlığın araç yardımlarının yüzde 97’si Cumhur İttifakı ve kayyum atanan belediyelere, yüzde 2’si ise bizim belediyelerimize gitmiş. CHP dahil tüm muhalefet belediyelerine yapılan yardım ise yüzde 3. Sadece Konya’daki AK Parti-MHP belediyelerine 165 araç verilirken, muhalefetteki tüm belediyelere 80 araç gönderilmiş. Bunun yanında yalnızca 6 Ak Partili belediyeye yapılan yardım bile, partimizin 247 belediyesine yapılandan daha fazla.

“432 MİLYON LİRANIN DA TAKİPÇİSİYİZ”

Bunun yanında yerel seçimlerden sonra yine Bakanlık tarafından belediyelere 432 milyon TL tutarında nakdi yardım yapıldığını da biliyoruz. Bakanlık bu yardımların hangi belediyelere yapıldığını da gizliyor ama bunun da takipçisiyiz.

“KİMİN PARASINI KİME DAĞITIYORSUNUZ?”

Ortaya çıkan tablo bize şunu gösteriyor: Tüm belediyelere karşı tarafsız olması gereken bir Bakanlık, açıkça partizanlık yaparak görev suçu işlemektedir. Ve biz bunun peşini bırakmayacağız. Bakanlığın kendi belediyelerine dağıttığı o araçlar vatandaşın vergileriyle alınmıştır. Siz kimin parasını kimlere dağıtıyorsunuz? O araçlar vatandaşa hizmet götürecek. Siz bunu yaparak belediyelerimizi değil aslında size oy vermeyen vatandaşları ayırıyorsunuz.

“SİZİN ADALETİNİZ İŞTE BUDUR”

Erdoğan adli yıl açılışında, ‘devletin dini adalettir’ diyor. Sizin adaletiniz işte budur. Bakanlık araçlarının yüzde 96’sını kendi belediyelerinize ayırıp, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sini yöneten belediyelere yüzde 2’i vermek hangi adalete hangi vicdana sığar? Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adını da değiştirip ‘Cumhur İttifakı Bakanlığı’ yapsınlar.

“İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI”

Yerel seçim sonuçlarını bir türlü içine sindiremeyen iktidar, artık belediyelerimizin önünü kesmek için ne yapacağını şaşırmıştır. Belediyelerimizin her hizmetinden korkar hale gelen iktidarın düştüğü durumun adı acizliktir. Ve bu acizlik içinde yapılan hukuksuzluklar, koltukta kalmak isteyen iktidarın son çırpınışlarıdır. Ama onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizim belediyelerimiz kendi imkânlarını kendileri üreterek vatandaşın yanında olmaya devam edecek. Biz bu tabloyu halkımızın vicdanına havale ediyoruz. Halkımız da kendilerine hizmet götürülmesini açıkça engellemeye çalışan bu partizan yönetime, sandıkta dersini verecek.”

Araç yardımı yapılan 994 belediyenin partilere göre dağılımı şöyle:

PARTİ ADI

BELEDİYE SAYISI

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

708

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

193

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

39

KAYYIM

31

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

10

İYİ PARTİ

4

SAADET PARTİSİ

3

DEMOKRAT PARTİ

3

BAĞIMSIZ

2

GELECEK PARTİSİ

1

TOPLAM

994

 

Belediyelere tahsis/hibe edilen 2 bin 628 aracın partilere göre dağılımı şöyle:

 

PARTİ ADI

ARAÇ SAYISI

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

2055

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

399

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

61

KAYYIM

75

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ

15

İYİ PARTİ

8

SAADET PARTİSİ

5

BAĞIMSIZ

4

GELECEK PARTİSİ

2

DEMOKRAT PARTİ

4

TOPLAM

2628