Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: AŞKIN ÖZDEMİR

Çiftçiler, borçlarına getirilen yüksek faizleri Ankara’da protesto etti. Sekizinci defa Başkent'in yollarına düşen çiftçiler, taleplerini yetkililere ulaştırmak için Ulus Meydanı'nda toplandı. Ankaralı bir çiftçi, “Adam 10 yerden maaş alıyor, benim doğalgazımı kestiler” derken, Ordu'dan gelen bir çiftçi ise, "Nereden tutsan enkaz. Yapılandırma çıktı. 30 lira, olmuş 80 lira. Dört tane kefil var. Eve gidemiyorum. Emanet para aldım da geldim buraya. Sadrazam duydu. Sağır sultan duydu. Tayyip duymuyor" diye yakındı. 

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen çiftçiler, bugün Ulus Meydanı’nda iktidara seslendi. Tarım Kredi Kooperatifi'nden dertli çiftçiler, yapılandırma şartlarından memnun olmadıklarını dile getirdi.

Çiftçi Halil Kaya; TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı olan AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç'la görüşerek, taleplerini yineleyeceklerini söyledi. Kaya, talepleri arasında; borçlarının, kapsam dışı borçlarının da dahil edilerek, 5 yıla bölünmesini istedi. Yapılandırmanın sadece Tarım Kredi Kooperatifleri'ni kapsamamasını; tarımsal desteklerinin, el konulmadan emekli maaşı gibi yatırılmasını talep etti.

“O ALTIN REZERVİYLE 9 MİLYARLIK BORCU SİLİN”

CHP’li Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da eyleme gelerek çiftçilere destek verdi. Sarıbal, “Tarım Kredi Kooperatifi’nin Bozüyük’te 50 milyarlık bir altın rezervi olduğunu söylediler. O, 50 milyarlık gelirle, her bir Tarım Kredi üyesinin. Çiftçilerin 9 milyarlık borcunun tümünü silin” dedi.

Çiftçiler, sorunlarını ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

Ankara Bala Abazlı köyünden bir çiftçi: “250 dönüm arazi ektim. Bir kuruş yok. 15-20 hayvanım var, satacağım. 3 ton samana, 3 bin 600 lira verdim. Adam 10 yerden maaş alıyor, benim doğalgazımı kestiler. ‘Ekonomi düzgün’ diyorlar. Ekonomi, Meclis Parkı’nın içerisinde yaşayanlara düzgün. Üç kişi bir parti kuruyor, kazanıyor. Ömür boyunca ye babam ye. Bak şu cebime, vallahi cebimde köye gidecek yol harçlığım yok.” 

Denizli Honaz’dan Mehmet Ali Görel: “Sekizinci defa Ankara’ya gelişim. 2 trilyon 300 bin lira borcum var. Ana para 700 lira. Biz bunu ödeyemeyiz. Her şeyim icralık. Hesaplarıma gelinceye kadar el konuldu. Mazot desteği, hayvan desteği hiçbirini alamıyoruz. Benim evim, arazilerim, çiftliğim her şeyim ipotekli. Babam rahmetli oldu. Babamın arazisine bile geçen hafta keşfe geldiler. Kuraklık zaten vurdu. Kuraklık desteği bize verilmiş gibi görünüyor ama alamıyoruz.  Daha önce işlem yapılması için müracaat ettik. ‘Bekleyin’ yazı gelmedi daha diyorlar.”

“SAĞIR SULTAN DUYDU, TAYYİP DUYMUYOR. ÖDEMESEN BİTMİYOR, ÖDESEN YİNE BİTMİYOR”

Ordu’dan Abdullah Tarhan: “Nereden tutsan enkaz. Yapılandırma çıktı. 30 lira olmuş 80 lira. Yapılandırma ismi içerisinde avukatlık masrafı olur mu? Dört tane kefil var. Eve gidemiyorum. Emanet para aldım da geldim buraya. Sadrazam duydu. Sağır sultan duydu. Tayyip duymuyor. Ben açlıktan zor yaşıyorum. Yeme kim para verecek? Yem için ahırda hayvan var mı, yemi ben mi yiyeceğim? Huzurum yok. Bir kere düştük. Dünyada bir ölüme çare olmadığını biliyordum ben. Bir de Tarım Kredi’ye yokmuş. Ödemesen bitmiyor, ödesen yine bitmiyor.”

Ankaralı bir çiftçi: “Borcum 250-300 milyar. Ertelemenin bir faydası yok ki. Ne ile ödeyeceğiz. Bir şey yok. Kuraklık desteği ne ki… Bu sene ektik hiçbir şey kazanamadık. Her şey yandı gitti. Kendi üretiminle kazanamazsan verilen destek hiçbir şey değil.”

“ÖDÜYORUM ÖDÜYORUM, HALA BORÇ, HALA BORÇ”

Gölbaşı Örencik’ten Mehmet Pehlivan: “İneklerim 30 kilo süt veriyordu. Kooperatife bir girdim ne inek kaldı, ne davar kaldı. Ödüyorum ödüyorum, hala borç hala borç. Emekli maaşını vereceğim. Orayla ödeyeceğim.”

Mehmet Sağlam: “Sayın Cumhurbaşkanım, ben 20 yıldır sana oy veriyorum. Yine de vereceğim. Sen Bilal Erdoğan’ı nasıl biliyorsan bu çiftçileri de öyle bileceksin. Tarım Bakanı’ndan çok çekiyoruz. Hiç memnun değiliz. Tarım Bakanı bize kepek ekin diyor. Demek ki adam bilmiyor. Bilmeyen bir adamı getirip, bizim başımıza koyarsanız biz de bugün size burada muhalefetlik yaparız.”

85 yaşındaki çiftçi: “Çiftçi, rezil rezil! Daha ne diyeyim.”

Antalya’dan Murat Şimşir: “TMO yem ham maddelerini çiftçiye ulaştıracakmış köylerimizdeki yörüklerimize bu ulaşmayacak. Yaylada olanlar işlerini bırakıp limana gidemez. TMO patates topladığı için köylüye teslim edecek. Yem sanayi lobisi çok güçlü, lobiyi kırmadıktan sonra hepsi boş.

 

- GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

. Ankara Bala Abazlı köyünden çiftçi

. Denizli Honaz’dan Mehmet Ali Görel

. Ordu’dan Abdullah Tarhan

. Ankaralı bir çiftçi

. Gölbaşı Örencik’ten Mehmet Pehlivan

. Mehmet Sağlam

. 85 yaşındaki çiftçi

. Antalya’dan Murat Şimşir

. CHP’li Orhan Sarıbal