CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, ANKA'nın gündeme getirdiği Menemen Emiralem Köyü'ndeki çilek üreticilerinin sıkıntılarını TBMM'ye taşıdı. Giderlerin artması ve soğuk havanın etkisiyle çilek üreticisinin bu yıl zor durumda kaldığını belirten CHP’li Polat, "Tarım Bakanlığı önlem almalı" dedi

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in Menemen İlçesine bağlı Emiralem Köyü'deki çilek üreticilerinin sıkıntılarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

ANKA'nın gündeme getirdiği çilek üreticilerinin sıkıntılarının çözümü için Tarım Bakanlığı'nın önlem alması gerektiğini belirten Polat, şunları söyledi:

"Yeni hasat için hazırlanan üretici, 2020 yılına kıyasla maliyetlerin iki kat artmasından kaynaklı ürünlerinin tarlada kalmasından endişe ediyor. Gübre, tarım ilacı, ekim naylonu, işçilik maliyetleri gibi giderlerin artmasından kaynaklı ürünlerini yüksek fiyattan satsa dahi üreticinin yüzü gülmeyecek. Çilek üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatifi'ne, fidan getiren özel işletmelere borçları bulunuyor. Yaşanan küresel ısınma ve havaların mevsim normaline göre soğuk olması çilek verimini düşürmüştür. Türkiye’de tüm üreticilerde olduğu gibi İzmir ilinin Menemen ilçesine bağlı Emiralem Mahallesi’ndeki çilek üreticileri de emeğinin karşılığını alamamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerimizin yaşadığı ve yaşayabileceği sıkıntılarla ilgili bir önlem çalışması yapılmalıdır.”

CHP’li Polat’ın Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği sorular şöyle:

- Bakanlığınızın üreticilerin girdi maliyetlerini düşürecek herhangi bir çalışması var mıdır?

- Bakanlığınız, üreticilerin ödeyemez duruma geldiği kredi borçlarını iyileştirecek şekilde bir çalışma yapmakta mıdır?

- Çilek üreticinin olası elinde kalan ürünlerin nasıl değerlendirileceği ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?

- Yaşanan küresel ısınma ve havaların mevsim normaline göre soğuk olması nedeniyle başka meyvelerde verim düşüklüğü görülmüş müdür? Eğer görüldü ise bu ürünler hangileridir?

- Üreticilerin daha fazla gelir elde edebilmesi ve ürünlerini bozulmadan satabilmesi için soğuk hava zincir desteği verilmesi planlanmakta mıdır?